Antena LIVE
Video

Câini cu Inteligenţă Artificială, un ajutor pentru nevăzători. Roboţii sunt capabili să poarte chiar şi conversaţii

Chiar dacă la început ne-am speriat de inteligenţa artificială, astăzi, am putea avea motive de bucurie. Tot mai multe companii au început să dezvolte aşa numiţii câini-roboţi. Cu ce ne ajută aceştia, aflaţi acum la Rubrica UseIT. 

De la 24.02.2024, 13:41

Cel mai bun prieten al omului s-ar putea să nu mai fie în viitor câinele, ci mai degrabă, robotul. Cum ar putea tehnologia şi roboţii să îi ajute pe nevăzători, aflăm chiar acum. 

Câinii cu inteligenţă artificială vor ajuta persoanele nevăzătoare să se deplaseze

După ce ne-am panicat cu toţii că roboţii cu Inteligenţă Artificială ar putea să ne fure locurile de muncă, nouă oamenilor, mai nou şi câinii ar trebui să se îngrijoreze. Tot mai multe companii au început să dezvolte aşa numiţii câini-roboţi. Cei mai mulţi sunt proiectaţi pentru distracţie şi, în cel mai bun caz, pentru supraveghere.

Însă adevărata inovaţie apare odată cu roboţii care chiar pot deveni un ajutor real în viaţa noastră de zi cu zi. Cum ar fi cei creaţi special pentru nevăzători. Îi pot ajuta să se deplaseze şi chiar să le vorbească. Faceţi cunoştinţă cu Robo Guide. Câinele cu inteligenţă artificială care, în curând, ar putea deveni cel bun prieten al nevăzătorilor. 

Pe acelaşi subiect

Dr. Olaoluwa Popoola, James Watt School of Engineering: Proiectul Robot Guide dezvoltă un câine-robot de asistenţă pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să se plimbe prin spaţii. 

Robotul este capabil să poarte şi conversaţii

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow spun că robotul va putea să îi ghideze pe nevăzători prin muzee, centre comerciale sau spitale. Iar cea mai mare inovaţie este capacitatea de a purta conversaţii. Robotul-ghid a fost deja testat cu succes, la cel mai vechi muzeu din Scoţia, unde i-a ajutat pe voluntari să se orienteze şi le-a oferit îndrumare vocală interactivă pentru şase expoziţii diferite. 

Nevăzător: Eu aş folosi asta 100%, în viitor. La fel, sunt mulţi oameni pe care îi cunosc care, cu siguranţă, ar dori să încerce şi sunt convins că l-ar folosi. 

Dezvoltatorii îşi propun ca în următorii ani să fie disponibilă o versiune completă. Între timp, un alt câine-robot pentru nevăzători a fost testat cu succes şi la Institutul de Thenologie din Elveţia. Robo-câinele a fost învăţat să aleagă cea mai scurtă şi uşoară cale până la destinaţie şi să îi ghideze în siguranţă pe cei care au probleme de vedere. 

Davide Plozza, cercetător: Ambele camere văd poze, imagini RGB şi adâncimea, astfel încât să poţi crea o hartă a mediului înconjurător. Poţi crea o hartă a locului şi apoi să decizi  care este cea mai bună rută pe care o urmezi pentru a ajunge la destinaţie şi între timp poţi evita obstacolele, dacă apar - oameni sau alte obstacole neaşteptate.

Echipa de cercetători spune că astfel de câini roboţi pot fi programaţi să îndeplinească sarcini specifice în spaţii pe care nu le-au mai văzut niciodată, spre deosebire de câinii adevăraţi. Ceea ce înseamnă că ar putea fi utili şi în alte scopuri. 

Cum funcţionează roboţii în relaţie cu persoanele nevăzătoare

Michel Emano, profesor: Putem avea un robot care îi ajută pe bătrâni. Avem câţiva roboţi care pot fi folosiţi pentru detectarea fisurilor în clădiri. Lucrăm, de asemenea, la detectarea automată a structurilor deteriorate, aşa că aceeaşi tehnologie poate fi utilizată în mai multe contexte.

Un alt exemplu de inovație în domeniul asistenței pentru persoanele cu deficiențe de vedere este dispozitivul Theia. Dezvoltat de un student, device-ul este suficient de mic pentru a putea fi ţinut în mână şi este activat prin control vocal, pentru a stabili un traseu sigur spre destinaţia dorită de utilizator. 

Anthony Camu, Tehia designer: Pentru a folosi Theia, persoana spune pur şi simplu "Hei, Theia, du-mă la Cabot Circus". Din această comandă vocală, Theia va programa apoi o rută asemănătoare sistemului GPS al unei maşini, dar în loc să spună cuiva să vireze la stânga sau la dreapta la momentul potrivit, Theia îi conduce pe utilizatori şi evită obstacolele. În esenţă, se simte ca şi cum ai ţine în mână lesa unui câine-ghid, mâna sau cotul unui prieten. Şi asta este cheia. 

Deşi toate aceste tehnologii oferă perspective optimiste, există încă multe provocări şi obstacole în calea adoptării lor. Ele pot fi însă un punct de pornire important pentru proiecte şi mai ambiţioase în viitor, care pot avea şanse reale să ajungă în posesia nevăzătorilor. 

Câinii au început să fie folosiți ca ajutor pentru nevăzătorii acum mai bine de 100 de ani, în timpul Primului Război Mondial. Şi suntem de acord cu toţii când spunem că un robot nu va putea înlocui niciodată un câine adevărat. Totuşi, o astfel de tehnologie poate fi o alternativă extraordinar de bună în viitor, dar şi mai puţin costisitoare. Să nu uităm că pregătirea câinilor ghizi pentru nevăzători durează cel puţin doi ani de zile, iar costurile se ridică la zeci de mii de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

caini inteligenta artificiala roboti nevazatori
Întrebarea zilei
Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu....
CaTine
Publicat 11.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Microsoft a lansat un program AI de spionaj. Va fi folosit de serviciile secrete
Useit
Publicat 11.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase...
ZU
Publicat 11.05.2024
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Hello taste
Publicat 11.05.2024
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Deparinti
Publicat 11.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Mahassine Merabet a câștigat un premiu important petnru rolul său în serialul...
Happy
Publicat 10.05.2024
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Medicool
Publicat 11.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024