Românii se răcoresc cum pot. Fântânile arteziene sau apa de la furtunul de irigat gazonul, tratamente contra caniculei
Sunt zile de foc, în special în vestul ţării. În oraşe, temperaturile resimţite ajung şi la 40 de grade Celsius. În aceste condiţii, fântânile arteziene sau, după caz, apa de la furtunul de irigat gazonul au devenit tratamente contra caniculei. Medicii ne sfătuiesc, totuşi, să evităm expunerea la soare, mai ales la orele amiezei.
De Redactia Observator la 20.08.2022, 07:51Până şi păsările caută răcoarea în Oradea. E un aer sufocant, spun oamenii. Iar în centrul oraşului e de-a dreptul apăsător, la orele prânzului, temperatura resimţită apropiindu-se de 40 de grade. Astfel, fiecare se răcoreşte cum poate.
Ne păcălim cu ce avem la îndemână.
Femeia e cardiacă şi, cum căldura din apartament e greu de suportat, stă mai mult în parc, la umbră.
Îmi crează ameţeli, stări de leşin şi o stare generală proastă.
- Vremea la extreme a adus haos în Europa. Oameni morți în Franța, Austria și Italia, zeci de mii de case sunt în...
- Meteo: Coduri galben și portocaliu de caniculă. Val de căldură în Capitală și 28 de județe, vineri și...
- Europa, la extreme din cauza vremii: De la furtuni violente, la incendii provocate de caniculă
Simţi că parcă n-ai aer, nu eşti bun de nimic. Mai intri într-un magazin repede, te faci că te uiţi la ceva ca să te mai răcoreşti un pic! Şi, uite aşa!
Medicii recomandă prudenţă
Sunt şi turişti care n-au ţinut cont de căldura sufocantă și asfaltul încins şi au ieşit afară cu animalele de companie.
Este foarte cald şi umed. Nici nu mă aşteptam!
Femeia, stabilită în Italia, spune că n-a mai ajuns în oraşul natal de 4 ani. Aşa că, înarmată cu apă, răcoritoare şi îngheţată, şi-a luat fiica şi căţelul şi au plecat să viziteze Oradea.
Am lăsat 25-28 de grade. Aici am găsit mult mai multe!!! Şi umiditate mare.
Medicii recomandă prudenţă, mai ales pentru persoanele vulnerabile.
Dr. Hadrian Borcea – șef UPU SMURD Oradea: Să încerce să evite expunearea între orele 11.00-17.00, când căldura şi umiditatea sunt la maxim, să poarte îmbrăcăminte lejeră, îmbrăcăminte în culoare deschisă. Şi hidratare.
Iar alcoolul, dacă se poate, să dispară de tot. Mai ales că, în zilele caniculare, tocmai cei care l-au consumat în exces au ajuns la urgenţă.
Roxana Bojariu, climatolog: Din ce în ce mai multe veri vor fi mai calde ca aceasta
Au fost 32 de grade şi la Sibiu, oraş considerat de obicei răcoros. Aşa că Fântâna Arteziană din centrul oraşului s-a transformat în loc de bălăceală pentru copii.
Sunt veri tot mai sufocante cu care trebuie să ne obişnuim. O spune şi climatologul Roxana Bojariu, la podcastul Observator.
A fost cea mai răcoroasă vara din restul vieţii noastre?
Roxana Bojariu: Nu putem spune. Nicio vară nu va fi mai caldă fix decât precedenta. Dar putem spune că din ce în ce mai multe veri vor fi mai calde ca aceasta. (...) Aici intervine statistica şi modul în care se suprapun variaţiile naturale cu semnalul schimbării climei sau al încălzirii globale.