Antena Meniu Search
x

Ce anvelope all season sunt legale iarna. Explicaţiile RAR

Vremea tinde să se răcească și mulți șoferi vor să știe când este momentul potrivit pentru a schimba cauciucurile de vară şi implicit să le monteze pe cele de iarnă. Dar mai ales, şoferii trebuie să ştie ce cauciucuri sunt acceptate de cei de la RAR. 

de Redactia Observator

la 05.10.2023, 14:36

Ce anvelope all season sunt legale iarna
Ce anvelope all season sunt legale iarna - Shutterstock

Din punct de vedere legal, este obligatoriu să ai anvelope de iarnă sau all-seasons atunci când suprafața drumului este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă. În practică, anvelopele de iarnă ar trebui să fie pe mașină oricând temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Sub această valoare, anvelopele de vară nu mai asigură un nivel de siguranță adecvat în cazul unei frânări de urgență.

Pentru cei cărora le e greu să schimbe anvelopele sau consideră că este prea scump să dețină două seturi de anvelope specializate pot opta pentru montarea anvelopelor all-seasons. Chiar dacă acestea nu oferă performanțe la fel de bune ca pneurile specializate, acestea oferă un nivel suficient de siguranță, în special în cazul mașinilor mici, mai ușoare.

Specialiştii Registrului Auto Român (RAR) aduc clarificări cu privire la cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească anvelopele care trebuie montate pe autovehicule în sezonul de iarnă. Astfel, toate anvelopele marcate cu M şi S sunt conforme, dar specialiştii atrag atenţia asupra vechimii anvelopelor utilizate.

Instituţia menţionează că denumirea “all seasons” folosită pentru unele anvelope este una comercială, folosită de producători, dar care nu are un corespondent în legislaţia naţională a României.

Pe acelaşi subiect

Când se schimbă anvelopele şi care e amenda pentru nerespectarea legii

Legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanşeze procesul. Anvelopele de iarnă sunt necesare dacă maşina circulă pe un drum public acoperit cu gheaţă, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp. Sancţiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condiţiile specificate în lege, este amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (între 9 şi 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei, dar se poate reţine şi certificat de înmatriculare al vehiculului.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment. Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă.

Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și nu există sancţiuni

Pot utiliza anvelope de iarnă cu indici de viteză mai mici decât cei menționați în cartea de identitate a vehiculului

Da, Regulamentul (UE) nr. 458/2011 privind montarea anvelopelor prevede că, în cazul unei anvelope de iarnă, simbolul categoriei de viteză poate fi inferior inclusiv celui corespunzător vitezei maxime proiectate a vehiculului (dar nu mai mic decât Q – corespunzător vitezei maxime de 160 km/h).

În astfel de cazuri, utilizatorul trebuie sa amplaseze în interiorul vehiculului, într-un loc permanent vizibil pentru conducătorul auto, o etichetă de avertizare privind viteza maximă de rulare permisă de anvelopele pentru zăpadă montate. În consecință, un vehicul poate fi echipat cu anvelope pentru zăpadă, chiar și cu indici de viteză diferiți de cei aferenți anvelopelor de vară, fără a fi necesară evidențierea acestui fapt în CIV, cu respectarea cerințelor menționate mai sus.

În consecință, un vehicul poate fi echipat cu anvelope pentru zăpadă chiar și cu indici de viteză diferiți de cei aferenți anvelopelor de vară, fără a fi necesară evidențierea acestui fapt în CIV, cu respectarea cerințelor menționate mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri Auto » Ce anvelope all season sunt legale iarna. Explicaţiile RAR