De ce pun ruşii cauciucuri pe bombardiere. "Este o durere de cap severă pentru armata rusă"
Război în Ucraina. Imagini surprinse din satelit deasupra bazei aeriene ruseşti Engels-2, situată la 482 de km de granița cu Ucraina, arată mai multe bombardiere strategice acoperite de... cauciucuri. Este cel mai probabil o improvizaţie pentru a contracara atacurile ucrainene, atenţie, cu rachete de croazieră, potrivit echipei The War Zone. "Este dovada că facem orice doar ca să nu construim hangare" a comentat ironic un blogger militar rus pe Telegram.
Imagini surprinse recent din satelit arată măsurile inedite luate de ruşi pentru a-și proteja bombardierele cu rază lungă de acțiune împotriva atacurilor ucrainene. Ruşii au pus anvelope pe suprafețele exterioare ale aeronavelor. Primele imagini au început să apară la finalul lunii august, dar analiştii militari au fost atât de surprinşi încât nu şi-au dat seama ce se află de fapt pe avioane şi în ce scop mai exact.
În continuare experţii au teorii diferite, unii susţin că măsura ar avea rolul de a proteja avioanele de atacurile cu drone care dau drumul din aer la explozibili deasupra lor, alţii susţin că anvelopele sunt menite de fapt să încurce sistemele automate de țintire ale rachetelor. Cert este că improvizaţia ruşilor a apărut după ce au descoperit că Ucraina și-a modificat racheta de croazieră antinavă Neptun pentru a atinge ținte pe uscat.
Imaginile din satelit arată diverse bombardiere la baza aeriană Engels-2, la aproximativ 482 de km de granița cu Ucraina. Apar cel puțin cinci avioane Tu-95MS Bear-H și cel puțin trei avioane Tu-160 Blackjack, toate cu anvelope aranjate deasupra fuzelajului şi pe aripi. Aceste aeronave au jucat un rol semnificativ în războiul din Ucraina, lansând rachete de croazieră asupra unor ţinte din toată ţara. Engels-2 este singura bază permanentă pentru flota de bombardiere cu rază lungă Tu-160, care numără aproximativ 16 aeronave.
- Volodimir Zelenski a vizitat brigăzile ucrainene care atacă lângă Bahmut, la doar câțiva kilometri de...
- Polonia începe extrădarea ucrainenilor apţi de luptă. Kievul ar putea cere arestarea bărbaţilor care au dat...
- Şoigu, despre contraofensiva ucraineană: "Nu şi-a atins obiectivele pe niciun front". Ministrul rus al Apărării...
- Un nou grup de mercenari ruşi, nemulţumiţi faţă de Kremlin: au luptat la Robotîne în zilele în care satul a...
- Primul tanc britanic Challenger 2 distrus de ruşi în Ucraina. Nu a fost niciodată învins de inamic până acum,...
La prima vedere, anvelopele ar avea rolul de a reduce impactul explozibililor lansaţi de dronele ucrainene deasupra avioanelor. Unii analişti cred că ar funcţiona precum celebrele cuşti montate de armata ucraineană deasupra blindatelor sau a unor piese de artilerie pentru a le feri de dronele kamikaze "Lancet" ale ruşilor.
Cum ar putea deruta anvelopele rachetele de croazieră
Totuşi, potrivit The Drive, o altă ipoteză, mai plauzibilă, este aceea că anvelopele pot masca semnătura în infraroșu a acestor aeronave (aspectul lor prin senzorii infraroșu) şi deruta astfel sistemul de ţintire al rachetelor de croazieră, bazat pe potrivirea de imagini. Această tehnică este denumită DSMAC (Digital Scene Matching Area Correlator) sau ATR (Automated Target Recognition) atunci când este utilizată de rachetele de croazieră. Ar oferi noilor versiuni de rachete Neptun un avantaj semnificativ, făcându-le în mare măsură imune la bruiajul electronic.
Un oficial ucrainean a confirmat pentru echipa The War Zone, de la site-ul The Drive, că rachetele Neptun, în versiunea de atac pe uscat, folosesc un sistem de ghidare GPS dezvoltat local pentru a aduce proiectilul într-un loc predeterminat. Racheta folosește apoi un motor căutare de imagini în infraroșu pentru a depista și bloca ținta pe baza unei imagini pre-încărcate.
Adică, dacă rachetele care folosesc această formă de ghidare nu pot potrivi ținta cu ce se află în baza lor de date, vor anula atacul. Iar pentru a potrivi ţinta, analizează forma ei în infraroşu. Rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG donate Ucrainei de Anglia şi Franţa folosesc şi ele acest sistem, dar Occidentul a interzis Kievului să le folosească pentru a ataca ținte din interiorul granițelor ruse. O rachetă Storm Shadow care s-a prăbușit sau a fost doborâtă aproape intactă a fost colectată de ruşi pentru a-i analiza sistemul de ţintire.
Ucrainenii au modificat rachetele antinavă Neptun pentru atacuri terestre
Este posibil ca aceste cauciucuri puse deasupra bombardierelor să aibă un alt scop, dar cu siguranță cea mai probabilă versiune pentru moment este aceea de a deruta sistemul de ţintire al rachetelor. De asemenea, este posibil ca dronele ucrainene cu rază lungă să poată folosi o capacitate similară de orientare, dar nu există nicio dovadă în acest sens pentru moment.
Deosebit de important este şi momentul în care ruşii au început să folosească anvelopele, adică după prima utilizare a unei rachete ucrainene Neptun, modificată, pentru atacuri terestre. La urma urmei, baza respectivă a fost atacată în mod repetat de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune, dar ruşii nu au luat aceste măsuri până acum.
Şi mai există un detaliu demn de luat în considerare. Când Ucraina a început să folosească rachete Storm Shadow, pe navele ruse de război din Flota Mării Negre au apărut desene colarate în negru, cel mai probabil pentru a încurca sistemele de recunoaștere automată a țintei. Prin înnegrirea unor porțiuni mari de pe navă folosind o vopsea specială pentru suprimarea de infraroșu, forma navei este schimbată iar algoritmul de potrivire nu poate identifica ţinta, sau cel puțin aceasta este ideea.
Pentru Ucraina, bombardierele de la baza Engels-2 reprezintă o ţintă prioritară iar modificarea rachetelor Neptun a fost stimulată de restricțiile occidentale privind utilizarea armelor donate împotriva unor ținte aflate în afara granițelor ucrainene.
Ucrainenii au distrus un sistem S-400 în Crimeea cu noile rachete Neptun
Ucraina a folosit pentru prima dată o rachetă Neptun modificată pe 23 august când a lovit un sistem rusesc de apărare aeriană S-400 în Crimeea ocupată. Un oficial ucrainean a dezvăluit că există planuri de a lovi chiar Moscova, dar și alte ținte din interiorul Rusiei cu rachete Neptun modificate. Lovirea unor ținte mai îndepărtate ar presupune totuşi modificări suplimentare.
Noua versune de rachetă Neptun ar avea o rază de acțiune de aproximativ 400 de kilometri, asta înseamnă că baza Engels-2 poate fi la îndemâna ei cu câteva modificări, cum ar fi reducerea focosului și încărcarea de mai mult combustibil, pentru a-i extinde raza de acțiune.
Cert este că apariția acestei noi versiuni de rachetă reprezintă o durere de cap severă pentru armata rusă. Nu ar fi o surpriză dacă aceste anvelope vor apărea și la alte baze aeriene aflate în raza atacurilor ucrainene. Iar dacă dronele ucrainene ajung să aibă o capacitate de țintire autonomă similară, pot fi o nouă amenințare pentru ruşi.
Improvizaţia ruşilor are şi dezavantaje. Anvelopele trebuie îndepărtate înainte de zbor și apoi reamplasate, ceea ce necesită mai mult timp decât ar părea. În plus cauciucul respectiv poate amplifica orice incendiu minor, inclusiv unul cauzat de o dronă de mici dimensiuni, care nu ar putea distruge de una singură un bombardier.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰