Antena Meniu Search
x

Video Maşinile second-hand, la fel de scumpe ca şi cele noi: "Românul vrea o maşină bună şi o vrea acum”

Războiul din Ucraina şi criza microcipurilor au dus la perioade extrem de lungi de aşteptare pentru cei care vor să cumpere maşini noi. Aşa că românii s-au înghesuit către piaţa vehiculelor rulate. Iar odată cu cererea, au crescut şi preţurile, explică specialiştii. Potrivit unui mare site de anunțuri auto din România, maşinile second-hand s-au scumpit chiar şi cu 25%, faţă de începutul acestui an. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 08.07.2022, 12:02

Vezi și

Acum doi ani, atunci când a decis să îşi cumpere o maşină nouă, Florin a luat mai întâi calea reprezentanţelor. A cerut oferte, însă fără succes.

Client: „Trebuie să aştepţi, jumătate de an - un an, depinde...”

Aşa că s-a reorientat către maşinile second hand cu kilometri puţini. Surpriză şi aici însă.

Client: „Au sărit foarte mult preţurile. Asta de când cu războiul.”

Pe acelaşi subiect

Cea mai mare creştere e la maşinile rulate fabricate după 2016. Unul dintre cele mai mari site-uri auto din România susține că au preţuri cu 25% mai mari. Pentru cele mai vechi creşterea e de până în 15%. Zece procente în plus şi pentru vehiculele ecologice.

Adrian Mitrea, jurnalist auto: Sunt mai mulţi factori care au dus la aceasta situaţie 01,05 Cei mai importanţi ţin de criza microcipurilor care încă nu s-a rezolvat de mai bine de un an şi jumătate. Celălalt motiv este criza diverselor componente care veneau din Ucraina, mare furnizor de cablaje pentru industria auto.”

Alex Garciu, manager de vânzări: „Creşterea de preţ este dată până la urmă de cerere-ofertă, este dată de disponibilitate imediată a maşinii şi de contextul global. Românul vrea o maşină nouă, vrea o maşină bună şi o vrea acum.”

Deşi sunt mai scumpe, maşinile second hand sunt acum la mare căutare

Andre Rotaru, reporter Observator: “Conform unui studiu realizat recent de o companie care se ocupă cu vânzarea maşinilor second-hand, 42% dintre români preferă să cumpere un vehicul rulat. Dintre aceştia, cei mai mulţi, peste 48% şi-au motivat decizia spunând că maşinile noi sunt pur şi simplu prea scumpe, iar alţi 22% spun că, în prezent, cel puţin, vehiculele din fabrică se livrează, pur şi simplu, prea greu.”

Am vrut să vedem cât de greu este să cumperi o maşină nouă. Aşa că am sunat la un dealer autorizat, recomandat chiar de producător.

Reprezentant dealer: „Termenul estimativ de livrare, undeva la 6-8 luni. Din păcate, nu mai avem stoc la maşini.”

Specialiştii spun că cele mai mici creşteri de preţ s-au înregistrat în cazul SUV-urilor, care rămân o opţiune convenabilă câtă vreme sunt dotate cu motoare diesel, au în jur de 100.000 de kilometri şi o vechime între cinci şi şapte ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Maşinile second-hand, la fel de scumpe ca şi cele noi: "Românul vrea o maşină bună şi o vrea acum”