Antena Meniu Search
x
LIVE

Şoferii pot circula cu viteză mărită pe drumurile expres din România. Parlamentul a adoptat legea care stabileşte noile limite maxime

Parlamentul a votat proiectul USR prin care viteza pe drumurile expres va fi majorată la 120 km/h, de la 100 km/h. Cătălin Drulă spune că adoptarea legii a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare vor fi daţi în circulaţie primii kilometri de drum expres din România.

De Redactia Observator la 13.04.2022, 17:41
Vezi și

Parlamentul României a majorat viteza maximă pe drumurile expres la 120 kilometri pe oră. Proiectul a fost adoptat cu 283 de voturi pentru şi 1 abţinere şi va merge la preşdintele Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Care sunt vitezele maxime admise

 • Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt:
  • pe autostrăzi - 130 km/h
  • pe drumurile expres - 120 km/h
  • pe drumurile naţionale europene - 100 km/h
  • pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h
 • Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule:
  • 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
  • 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
  • 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehicuelel din categoriile A1, B1 şi C1;
  • 45 km/h pentru tractoare şi mopede;

Proiectul, depus în octombrie 2021, modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul stabilirii unui regim diferențiat între drumurile expres și drumurile naționale europene atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Pe acelaşi subiect

Cătălin Drulă: O veste extraordinară

Liderul USR Cătălin Drulă a scris, miercuri, pe Facebook, că la iniţiativa USR, viteza de circulaţie pe drumurile expres va fi de 120 km/h, în Camera Deputaţilor fiind adoptată astăzi proiectul de lege care merge la promulgare. Drulă spune că adoptarea legii a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi daţi în circulaţie primii kilometri de drum expres din România, un lot de 18km din DEx12 Craiova - Piteşti, ce reprezintă varianta de ocolire a oraşului Balş.

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri - n.r.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova - Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș. Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 - calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș - Slatina până în Paște - deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, declară Cătălin Drulă, unul dintre inițiatori.

Interdicţii pe drumurile expres din România

Pe drumurile expres va fi interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

De asemenea, vor fi interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Poiectul inițiat de Cătălin Drulă, președinte interimar al USR și fost ministru al Transporturilor, și deputatul USR Ion Marian Lazăr.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri Auto » Şoferii pot circula cu viteză mărită pe drumurile expres din România. Parlamentul a adoptat legea care stabileşte noile limite maxime