Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A lucrat 36 de ani în comerţ şi a primit prima pensie după recalculare. "Ne mulţumim cu cât ne-a dat"

Primele pensii mărite au fost duse astăzi de poştaşi destinatarilor. În timp ce unii pensionari jubilează, alţii îşi strigă revolta la cozi. La Iaşi, zeci de vârstnici s-au adunat în faţa casei de pensii când nici nu se luminase, ca să ceară recalcularea.

de Florentina Lazăr

la 02.09.2024 , 19:53

Peste 300.000 de pensii recalculate au fost distribuite astăzi. După 36 de ani de muncă în comerţ, Ileana Rus a numărat peste 600 lei în plus.

"Aveam 2800 si acum mi-a facut 3.452. Nu ne mareste pentru ca se maresc toate. Curentul, nu mai zic mancarea, asta este, ne multumim cu cat ne-a dat", spune Ileana Rus, pensionară.

Aproape 3.000.000 de pensionari primesc cu până la 1.000 lei în plus, iar peste 800.000 au parte de majorări şi mai mari.

Vezi și

De partea cealaltă, cei care au ieşit pe minus la recalculare sunt revoltaţi şi contestă deciziile.

Pe acelaşi subiect

Vârstnicii s-au adunat în fața casei de pensii pentru a cere explicații

La Casa de Pensii de la Iaşi, zeci de oameni nemulţumiţi s-au aşezat la coadă încă de la miezul nopţii penru a cere explicaţii funcţionarilor.

"Au scris ce au vrut ei. Am coleg care e la fel ca şi mine şi i-au dat 1.000 de lei şi mie mi-au dat 250 de lei", spune un bărbat.

"Toți cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și ii asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor! De asemenea, Toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației", spune Marcel Ciolacu - premierul României.

Guvernul a mărit limita veniturilor pentru acordarea tichetelor sociale şi a medicamentelor compensate

Până la remedierea erorilor, guvernul a ridicat baremele de venit pentru pensionarii care primesc ajutoare de stat.

Plafonul de venit pentru cardurile de alimente creşte de la 2.000 la 2.210 lei. Limita pentru acordarea medicamentelor compensate cu 90% s-a mărit şi ea uşor, la puţin peste 2.000 de lei.Majorarea pensiilor nu va fi luată în calcul la stabilirea celor care primesc ajutoare pentru încălzire şi energie electrică. Va fi luat în calcul ultimul talon primit înainte de 1 septembrie. În fine, de la 1 octombrie, statul va impozita numai pensiile de peste 3.000 de lei. Asta înseamnă că un senior cu un venit de 2.700 lei pe hârtie va încasa 270 de lei în plus de luna viitoare. Iar la o pensie de 4.600 de lei, „câştigul“ va fi 100 de lei.

Noile măsuri se aplică pentru mai mult de 3.000.000 de seniori.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri economice » A lucrat 36 de ani în comerţ şi a primit prima pensie după recalculare. "Ne mulţumim cu cât ne-a dat"