Antena Meniu Search
x

Video Afacerea de succes pornită de Ion. Îşi vinde recolta cu câteva luni în avans faţă de alţi producători: "Nu mă credea nimeni!"

S-au copt strugurii românești, iar prima recoltă a și luat calea piețelor. Dacă nu vă vine să credeți, am mers noi la producători să vedem minunea cu ochii noştri. Vița de vie e crescută în spații protejate, iar la adăpostul si căldura solariilor rodește şi de cinci ori mai bine decât sub cerul liber. Fermierii care au testat metoda cred că acesta este, de fapt, viitorul agriculturii.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 22.06.2023, 17:56

Vezi și

Suntem într-unul dintre solariile îngrijite de Ion Păunel. Legumicultor din tată în fiu, fermierul oltean face acum tranziţia spre viticultură. A descoperit tehnologia și povestea de succes a strugurilor crescuți în spații protejate în Republica Moldova. Fascinat de rodul bogat pe care îl dă via la adăpost, a înființat si el o cultură pe 8.500 de metri pătraţi.  

Ion Păunel, producător: Dacă într-un sistem clasic ne ducem undeva la la 10-15 tone pe hectar, într-un sistem pergola ne putem duce undeva la 40-60 de tone pe hectar. Acesta este viitorul. Spaţiul protejat. Pentru că avem timpurietate, avem lipsa bolilor şi dăunătorilor, avem o calitate şi o cantitate mult mai mare. 

Clienţilor nu le vine să creadă că nu sunt păcăliţi

Dacă în solariile fără încălzire strugurii sunt aproape de a da în pârg, din cele cu sisteme de încălzire, ale unui alt fermier, au fost deja recoltaţi. Odată ajunși cu strugurii pe tarabe, fermierii duc munca de lămurire cu clienții cărora nu le vine sa creadă că nu sunt păcăliți.

Pe acelaşi subiect

Ion Păunel, producător: Nu mă credea nimeni. Până la urmă am luat decizia să-i tăiem cu vâslă, să vadă omul că este din plantaţia proprie, să vadă că este proaspăt şi aşa mai departe.

Pe lângă rodul bogat, cei care cresc strugurii în solarii câștigă şi la preț. Când ieși primul cu marfa pe piață, o vinzi la preț de trufanda. În plus, spațiile sunt eficientizate la maximum. În partea superioară a solariilor se coc struguri, pe pământ legumele. În tot acest timp, cei cu viile in câmp rămân la voia vremii. 

Tradiție veche în multe state europene

Cristina Oprea, reporter Observator: Strugurii crescuţi sub cerul liber abia acum se formează pe viţă. În câmp, vremea este cea care face legea. Vom mânca fructe de aici, însă, abia către finalul lunii august. 

Ion Petcu, producător: Via îi merge întotdeauna bine la uscătură, adică la temperaturi mari, fără ploi, deci ploile le atacă. 

Cultura de viță de vie crescută în solarii este deja o tradiție în multe state europene. Printre cele mai mari avantaje ale sale sunt faptul că e protejată atât de vreme, cât şi de dăunători, dar și coacerea timpurie - chiar cu două luni mai devreme decât în cazul viei crescută în câmp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Afacerea de succes pornită de Ion. Îşi vinde recolta cu câteva luni în avans faţă de alţi producători: "Nu mă credea nimeni!"