Antena Meniu Search
x

Video Alimentele care nu lipsesc de pe masa românilor se scumpesc din ianuarie. Cea mai mare lovitură o primesc producătorii care au pariat pe produsele bio

Bunătăţile cu gust românesc vor avea şi ceva piperat... preţul. Guvernul măreşte taxa pe valoarea adăugată la toate preparatele tradiţionale. Carnea, brânzeturile, dulceaţa şi zacusca sunt câteva dintre delicatesele care se vor scumpi din ianuarie. Nu scapă de majorări nici produsele bio.   

de Redactia Observator

la 29.10.2023, 19:40

Vezi și

În România sunt acum 11.000 de producători şi fermieri care au pariat pe produse considerate mai sănătoase. Antreprenorii se tem că mărirea TVA de la 5 la 9 procente le va scădea mult vânzările. Andreea Kalisch cultivă roşii bio într-un hectar de sere din Maramureş. Aşteaptă cu emoţii să vadă ce efecte vor avea noile măsuri fiscale.

Andreea Kalisch, producător bio: Afectează atât sectorul Bio, cât şi sectorul agricol în ansamblu. Cel mai mult afectează cumpărătorul practic pentru că creşte preţul la raft. Sectorul Bio este deja considerat ca un produs de lux. Probabil cererea o să scadă foarte mult şi e păcat.

România avea 93 de fabrici de conservare şi procesare a fructelor şi legume organice în anul 2021 şi era pe locul 11 în Europa în acest domeniu. Producătorii de legume, mezeluri şi dulceaţă bio sunt dezamăgiţi. Se aşteptau la măsuri de sprijin din partea statului, pentru ca România să urce în clasamentul european.

Cu cât se vor scumpi produsele la raft

Pe acelaşi subiect

Cristina, producător de mezeluri: Am auzit de această măsură. Într-adevăr se va ridica TVA-ul la 9%, ceea ce înseamnă o scumpire de vreo 2 lei. Mereu s-a dorit menţinearea accesibilităţii achiziţionării produselor tradiţionale şi sperăm ca românul să nu uite de ele.

Românii cheltuie peste 300 de milioane de euro anual cu produse bio, conform unui studiu al companiei de analiză din Cipru. Vânzările în creştere sunt ameninţate acum de noile schimbările fiscale.

Client: În felul acesta o să se cumpere mai puţin. Consumerismul o să fie mai mic.

Client: Mai mult ca sigur vor fi scumpiri la toate produsele, nu doar la cele tradiţionale.

Client: Preţurile sunt destul de măricele. Ne aşteptam la acest lucru. Trăim în România.

Antreprenorii cred că mărirea TVA pentru produse tradiţionale şi bio nu va reduce semnificativ deficitul bugetar al României, dar afecta una dintre cel mai firave pieţe de produse ecologice din Uniunea Europeană - piaţa românească. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Alimentele care nu lipsesc de pe masa românilor se scumpesc din ianuarie. Cea mai mare lovitură o primesc producătorii care au pariat pe produsele bio