Antena Meniu Search
x

Video Sarmalele, plafonate doar pe jumătate. Varza murată a fost învinsă de carnea tocată

Guvernul s-a răzgândit din nou cu privire la alimentele care ar trebui să fie mai ieftine. Acum plafonează doar jumătate din sarmalele de Crăciun. Adică numai carnea tocată, nu şi varza murată. Cabinetul Ciolacu a decis să limiteze adaosul comercial la 5% şi la o serie de alte produse importate. Printre acestea - uleiul, făina sau zahărul.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.10.2023, 19:54

Vezi și

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Am scanat carne tocată, cozonac, margarină, bulion, orez, drojdie şi smântănă. Sunt alimentele care au fost introduse pe lista cu produsele care vor avea adaos comercial plafonat. Acum plătim pentru aceste alimente 85 de lei. Şi ar urma să plătim, odată ce intră în vigoare această măsură, cu câţiva lei în minus.

Carnea tocată a fost plafonată în locul varzei murate

Ce zic specialiştii din industria alimentară despre produsele alese?

Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta: Noi nu suntem cultivatori de orez. Plafonarea depinde de preţul din import. Margarina nu cred că este un aliment foarte sănătos. Parcă am consuma drojdie de bere la fiecare mic dejun. Probabil s-au gândit la sărbători. Fiecare român îşi face în casă câte ceva.

Pe acelaşi subiect

Iniţial, pe listă se afla şi varza murată. S-a renunţat la ea, în favoarea cărnii tocate.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Cantitatea de carne tocată folosită în perioada sărbătorilor de iarnă este foarte mare. Avem datoria ca pe masa de Crăciun sa fiu produse ieftine. Românii care ajung în supermarketuri se îndoiesc de ieftiniri.

Femeie: Enorm de scump! Niciun magazin nu a băgat plafonarea asta de care zice Ciolacu!

Femeie:  La noi, de obicei, întoteauna în prag de sărbători, se scumpesc. Preţurile sunt mari. Acum depinde de buzunarul fiecăruia!

Adaosul comercial la ulei şi făină, limitat la 5%

Şi produsele din import sunt vizate de noua ordonanţă. Alimentele care nu sunt procesate la noi în ţară nu vor putea avea adaos comercial mai mare de 5% faţă de preţul de achiziţie. Vizate sunt uleiul, zahărul, făina, mălaiul, carnea de porc, pui şi vită.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Pentru a nu crea o concurenţă procesatorilor români, tot ceea ce se pune pe teritoriul României şi nu intră în procesul de procesare, abatorizare pentru a nu se crea o practică neloială. Pentru a proteja procesatorii, fermierii în partea zootehnică.

Plafonarea adosului comercial ar urma să fie valabilă până în ianuarie 2024.

Dan Schwartz, analist economic: Ok, urmează Paştele. Din ianuarie ne putem aştepta la o nouă prelungire şi aşa mai departe. Cu cât se prelungeşte toată această istorie, cu atât riscurile de penurie cresc. Pe de altă parte, cresc riscurile inflaţioniste! România a avut a doua mare inflaţie din UE, după Ungaria.

Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta: Să nu-şi imagineze cineva că un comerciant poate să piardă. O amendă de un milion de lei dată unui retailer poată să fie mult mai mică decât pierderea dacă ar fi respectate procentele de scădere din această OUG.

Persoanele cu tichete de masă ar putea avea un comision

Ordonanţa plafonării ar urma să se adopte zilele următoare. Cei care emit tichete de masă vor putea cere de la comercianţi un comision de cel mult 1% pentru toate produsele alimentare care se cumpără cu aceste carduri.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Se lărgeşte lista de produse. Aici vorbim de carnea tocată, vorbim de bulion, smântână şi alte produs care sunt folosite în perioada sărbătorilor de iarnă de români. Am luat şi măsuri ca acele cantităţi de materie care intră în România, mai mari de 5 kg şi de 5 litri, intră vrac şi nu intră în procesul de procesare, rafinare şi abatorizare - vorbim de carnea de pui, de ulei, de făină, zahăr şi alte produse vor fi limitate cu ados comercial de 5%. Pentru a nu crea o concurenţă procesatorilor români, tot ceea ce se pune pe teritoriul României şi nu intră în procesul de procesare, abatorizare pentru a nu se crea o practică neloială. Pentru a proteja procesatorii, fermierii în partea zootehnică. Au fost importate foarte multe categorii de produse în stare brută şi finită, în cantităţi foarte mari, iar pe teritoriul României doar se ambalau, îmbuteliau şi apoi aveau acelaşi adaos comercial ca cele produse de producătorii români.

Se vorbeşte că s-a scăzut 1 kg de zahăr la 900 de grame sau 1 l de plate la 900 ml. În această oug, toate produsele sunt până la 1 kg, până la 1 l, ca să eliminam această practică neloială. 04.12 Intermediari şi distribuitori, care nu realizează, practic, ulei cu procesare în România. Am observat că partea de 1% adaos comercial pe partea de tichete nu a fost respectat. Am completat acest articol pentru produsele agroalimentare care se vând pe baza tichetelor. Costurile care erau de 4-5% intrau în preţul alimentului. Am eliminat-o. Sunt producători români care foare multa cantitate se vinde în pieţe şi am considerat ca. Decizia o luaseră retailerii. Cantitatea de carne tocată folosită în perioada sărbătorilor de iarnă este foarte mare. Avem datoria ca pe masa de Crăciun sa fiu produse ieftine

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Sarmalele, plafonate doar pe jumătate. Varza murată a fost învinsă de carnea tocată