Antena Meniu Search
x

Video "Am cheltuit 3.000 de lei". Mâncare multă şi invitaţi puţini de Revelion. Cât costă meniul pentru noaptea dintre ani

Peştele nu trebuie să lipsească de pe mese. Nici strugurii, nici salata boeuf. Şi uite aşa, ajungem să pregătim mâncare cât să ne ajungă o săptămână. Doar că este pentru o singură noapte. Un obicei românesc, deloc bun, şi asta din două motive: primul pentru că ne golim cardurile şi al doilea pentru că mare parte din bunătăţi ajunge în final la gunoi. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 30.12.2022, 17:51

Vezi și

Nici nu s-au terminat bine sarmalele şi salata de boeuf de Crăciun, că românii aleargă în repriza a doua din meciul "goana după mâncare". La fel de multă! Chiar dacă în jurul mesei de vor aduna trei - patru persoane, se găteşte cât pentru o echipă de fotbal. 

Preţul mesei de Revelion

"Am dat 300 de lei pe aperitive", spune o femeie care va petrece Revelionul în familie, fără invitaţi: "Peşte la grătar, piftie, salată boeuf". Meniul de Revelion costă timp mult şi bani grei. Vedetele cumpărăturilor: carnea şi peştele. "Peşte, tobă, răcitură, friptură, sarmale, cârnaţi. Acum nu ştiu cine poate mânca atâtea. Pentru familie", mărturiseşte un român. "Carne de vacă, file de şalău, că se mănâncă peşte, struguri, carne pentru piftie, ciorbă. Nişte icre dacă sunt şi puţin roşii, sunt foarte bune", povesteşte un altul.

Pe cât de bogată este masa, pe atât de mare este şi nota de plată. "Am cheltuit cam 3.000 de lei", spune un român. "Între 30 şi 35 de lei plătim pentru un kilogram de ceafă de porc, şalăul file 70-75 de lei, iar preţul pentru un kilogram de păstrăv eviscerat porneşte de la 40 de lei. Bineînţeles, de pe masa de Revelion nu pot lipsi strugurii. Preţul unui kilogram este de aproximativ 15 lei. La toate aceste costuri se mai adaugă banii pentru băutură, fructe şi dulciuri", arată Cristina Filip, reporter Observator.

Risipă de sărbători: 40% din mâncare ajunge la gunoi

Cine nu găteşte cantităţi pantagruelice de mâncare, cumpără meniuri gata pregătite. Vânzătorii ştiu deja: cumpărăm mult, aruncăm mult. 40% din mâncarea de sărbători ajunge de pe masă, direct la gunoi, spun statisticile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » "Am cheltuit 3.000 de lei". Mâncare multă şi invitaţi puţini de Revelion. Cât costă meniul pentru noaptea dintre ani