Video Reţetă de salată de boeuf: unde se pune carne de pui sau vită şi cine preferă mazărea. "Trebuie să-i schimbaţi numele!"
Salata de boeuf împarte România în două. Un sondaj recent încaieră moldovenii cu bucureştenii. Vedeta meselor festive trebuie să aibă mazăre şi carne de pui, spun locuitorii din nord. Greşeală mare, sar în sus cei din sud. Reţeta este cu vită, cum îi spune şi numele, şi cu mazăre. La alte capitole sunt de acord unii cu alţii: la maioneză şi temperatură. Se manâncă rece, în porţii mari.
"Spălăm legumele, le punem la fiert în cratiţe diferite. Le fierbem în coajă. Le stoarcem de apă, le dăm la răcit, le curăţăm pe fiecare în parte şi o să le tocăm mărunt". Următorul ingredient face diferenţa. În majoritatea zonelor din ţară, salata de boeuf a rămas doar cu numele. Şapte din zece români preferă să pună în ea pui în loc de vită, spune un sondaj la care au răspuns aproape 3.000 de români.
Reţetă de salată de boeuf: cu carne de vită sau de pui?
"Salata de boeuf în Bucovina am reinterpretat-o şi o facem cu pieptul de pui fiert. Este mult mai bine agreată de alte persoane, inclusiv de copii", spune Mărioara Hojbotă, bucătar. "N-am mâncat niciodată cu carne de vită", mărturiseşte un bărbat.
"Carnea de vită e mai tare, nu?", se întreabă o femeie. Nu chiar, răsună de la Bucureşti. "După cum îi spune şi numele, e făcută doar cu carne de vită. Dacă puneţi alte cărnuri, trebuie să-i schimbaţi numele. Musai! Este un ingredient absolut vital în succesul salatei", este de părere Marius Tudosiei, buctăr.
- Salata boeuf: Se pune sau nu mazăre, dar carne de pui? Dezbaterea i-a aprins pe români: "Şi ne mai mirăm că nu...
- CAMERA ASCUNSĂ. Anunțurile postate de români pe porți: cu cât vând porcul de Crăciun. "Îl tăiem noi, vi-l...
- La coadă pentru meniul de Crăciun: comenzile curg în valuri. Care sunt preţurile în 2022
Cu sau fără mazăre în salata de boeuf
Următorul ingredient care împarte România în două este mazărea. 6 din 10 români nu concep salata de boeuf fără boabe verzi. Moldovenii şi transilvănenii sunt gata să jure că mazărea îi dă gustul. Despărţiţi de carne şi legume, românii fac pace când ornează salata. Cum leagă sosul ingredientele, aşa îi uneşte maioneza - trebuie să fie musai făcută în casă. "Maioneza o facem cu ouă din gospodăria noastră, ulei, muştar, lămâie şi un pic de sare la urmă. Cu gălbenuş de ou fiert şi gălbenuş de ou crud", arată Mărioara Hojbotă, bucătar.
Cu mazăre sau fără, cu pui sau vită, e mai puţin important până la urmă. Cantitatea contează, spun la unison toţi românii chestionaţi. Dependenţii de salată n-ar putea niciodată să considere asta drept o porţie întreagă. "Poţi să pui şi mazăre! Fii liberă! Fii o femeie independentă!", spune Maria Popovici, actriţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰