Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Amenzile scrise greşit ar putea fi anulate în instanţă, potrivit unei directive de la Înalta Curte

Românii vor scăpa de amenzi dacă autorităţile care întocmesc procesele verbale nu detaliază suficient ce s-a întâmplat. Judecătorii Curţii Supreme au decis să facă lumină în cazul proceselor complicate.

de Redactia Observator

la 15.05.2018 , 22:03

Românii vor scăpa de amenzi dacă autorităţile care întocmesc procesele verbale nu detaliază suficient ce s-a întâmplat. Judecătorii Curţii Supreme au decis să facă lumină în cazul proceselor complicate. Zeci de mii de români i-au dat în judecată pe agenţii care i-au sancţionat. Unii au pierdut, alţii au câştigat. În curând, însă, lucrurile vor fi clare. Când poliţistul sau jandarmul nu descrie în documente fapta, amenda poate fi anulată.

"Prioritate pietoni, strada Gării" - asta apare pe procesul verbal întocmit de un poliţist din Iaşi în cazul unui taximetrist sancţionat cu 400 de lei.

O descriere care duce la anularea amenzii, după decizia luată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Vezi și

Magistraţii au admis un recurs în interesul legii, formulat de Avocatul Poporului prin care au decis că descrierea insuficientă în cazul sancţiunilor atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

Cristian Popescu, avocat:

Nulitatea relativa inseamn ca procesul verb are probleme de legalitate. Aparatorii solicita completari judecatorului, daca pot fi facute de catre organ sau nu, daca nu se transforma in nulitate absoluta, omul scapa de amenda.

Instanţele din întreaga ţară sunt sufocate de procese prin care românii contestă tot felul de amenzi, pe motiv că procesele verbale au fost întocmite eronat. Un exemplu este şi al unui tânăr sancţionat pentru că... spunea bancuri cu poliţişti, iar asta i-ar fi lezat demnitatea unui agent aflat în apropiere.

Un alt caz cel putin bizar este al unei familii din Medias. Parintii a doi copii au fost sanctionati de politie pt ca micutii deranjau ordinea publica prin... jocurile copilariei. Asta apare pe procesul verbal. Chiar daca superiorii agentului au admis ca acesta a gresit, sanctiunea a ramas in vigoare.

Poliţiştii, jandarmii sau inspectorii fiscali trebuie să fie extremi de atenţi la ce scriu în procesele verbale atunci când dau o amendă, altfel vor pierde procese pe bandă rulantă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?
Observator » Ştiri economice » Amenzile scrise greşit ar putea fi anulate în instanţă, potrivit unei directive de la Înalta Curte