Antena Meniu Search
x

Anunţul făcut de Premierul Mihai Tudose în legătură cu PLATA PENSIILOR! Ce se va întâmpla cu pilonul II

Premierul Mihai Tudose dă asigurări că sunt bani suficienţi pentru plata pensiilor şi că nu este nicio problemă din acest punct de vedere. Referindu-se la Pilonul II de pensii, Tudose a spus că nu există naţionalizare "sub nicio formă" şi că până săptămâna viitoare Ministerul Finanţelor, ASF şi Casa de Pensii vor face o analiză în legătură cu acest subiect, în condiţiile în care "s-au descoperit mici probleme legate de comisioane luate mai mult decât trebuie".

Premierul Mihai Tudose dă asigurări că sunt bani suficienţi pentru plata pensiilor şi că nu este nicio problemă din acest punct de vedere. Referindu-se la Pilonul II de pensii, Tudose a spus că nu există naţionalizare "sub nicio formă" şi că până săptămâna viitoare Ministerul Finanţelor, ASF şi Casa de Pensii vor face o analiză în legătură cu acest subiect, în condiţiile în care "s-au descoperit mici probleme legate de comisioane luate mai mult decât trebuie".

"Sunt bani suficienţi, nu este nicio problemă în plata pensiilor. Nu se poate lega noua Lege a pensiilor de bugetul de anul acesta. Tot ceea ce înseamnă discuţii pe Pilonul II se face la nivelul Ministerului de Finanţe, al ASF şi al CAnei Naţionale de Pensii. S-au descoperit acolo mici probleme în ceea ce priveşte comisioanele luate, mai mult decât trebuie, aproape 10 ani", a declarat, sâmbătă seară, premierul Tudose, într-o conferinţă de presă la Mamaia, susţinută alături de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Premierul a adăugat că această analiză privind structura Pilonului II de pensii şi a Pilonului III va fi prezentată săptămâna viitoare, scopul fiind acela de a se vedea dacă banii sunt bine administraţi.

El a dat asigurări, în privinţa Pilonului II de pensii, că nu este vorba despre nicio naţionalizare.

Pe acelaşi subiect

"Nu există naţionalizare sub nicio formă. Vrem doar să vedem dacă banii din acei piloni sunt bine administraţi", a explicat Tudose.

Tot sâmbătă, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Pilonul II de pensii reprezintă un instrument util pentru creşterea veniturilor după retragerea din muncă, iar acesta va fi menţinut şi statul nu va deveni administrator la pilonul II. El a spus însă că există analize care arată că fondurile de administrare iau un comision de 2,5 la sută, fiind păreri potrivit cărora un comision atât de mare nu se justifică. Tăriceanu mai spune că nu s-a pus problema existenţei sau inexistenţei Pilonului II, ci doar a nivelului de finanţare.

Întrebat dacă se va hotărî ca statul să devină administrator al Pilonului II, Tăriceanu a spus: “Răspunsul este nu, pilonul II este administrat privat”.

El a mai precizat că mai multe analize indică faptul că fondurile de administrare a pensiilor private iau un comision de 2,5 la sută şi că un comision atât de mare nu se justifică.

Poriectul privind noua Lege a pensiilor a stârnit numeroase critici din partea partidelor de opoziţie şi a mediului privat, Ministerul Muncii a anunţat că proiectul este finalizat şi că urmează să fie trimis Parlamentului cel mai probabil în luna octombrie, urmând să fie aprobat până la finalul sesiunii, în luna decembrie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut la finalul săptămânii trecute că pensiile nu vor scădea, ci vor creşte cele mici şi a mai spus că urmează să aibă loc şi o discuţie privind vârstele de pensionare, însă nu există în acest moment o intenţie de creştere a acestora.

Critici extrem de dure a stârnit intenţia Executivului de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.

La finalul săptămânii trecute, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că există ceva "îngrijorător” în privinţa Pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.

Premierul Mihai Tudose spus, la rândul său, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că "randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.

Opoziţia a reacţionat imediat la această tentativă a Guvernului de diminuare a contribuţiilor la Pilonul II de pensii, PNL anunţând o serie de dezbateri la nivel naţional pe această temă, în vreme ce USR a acuzat Executivul că pregăteşte naţionalizarea pensiilor private şi că foloseşte împotriva Pilonului II acelaşi tip de argumente care au fost folosite şi în democraţia ”iliberală şi pro-putinistă” a lui Viktor Orban, în Ungaria, când acesta a naţionalizat pensiile private.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Anunţul făcut de Premierul Mihai Tudose în legătură cu PLATA PENSIILOR! Ce se va întâmpla cu pilonul II