Antena Meniu Search
x

Avertisment de la Banca Mondială: Lumea ar putea să se îndrepte spre o recesiune globală, în 2023

Lumea ar putea să se îndrepte spre o recesiune globală, în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume măresc simultan ratele dobânzilor pentru a combate inflația persistentă, a declarat joi Banca Mondială, conform Reuters.

de Redactia Observator

la 15.09.2022, 22:58

Avertisment de la Banca Mondială: Lumea ar putea să se îndrepte spre o recesiune globală, în 2023 - Shutterstock

Cele mai mari trei economii ale lumii - Statele Unite, China și zona euro - au încetinit puternic și chiar și o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune", a declarat banca într-un nou studiu.

Cele mai mari trei economii ale lumii au încetinit puternic

Instituția a precizat că economia mondială se află în prezent în cea mai accentuată încetinire după o redresare post-recesiune din 1970, iar încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în perioada premergătoare recesiunilor mondiale anterioare.

"Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune", a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând că este îngrijorat că aceste tendințe se vor menține, cu consecințe devastatoare pentru economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare.

Pe acelaşi subiect

Creșterile sincronizate ale ratelor dobânzilor în curs de desfășurare la nivel mondial și acțiunile politice conexe vor continua probabil până anul viitor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19, a spus banca.

Cu excepția cazului în care întreruperile în aprovizionare și presiunile de pe piața muncii se vor diminua, rata globală a inflației, cu excepția energiei, ar putea rămâne la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu față de media pe cinci ani de dinaintea pandemiei.

Pentru a reduce inflația, este posibil ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, pe lângă creșterea de 2 puncte procentuale deja observată față de media anului 2021, a precizat banca.

O creștere de această anvergură, împreună cu stresul de pe piețele financiare, ar încetini creșterea produsului intern brut global la 0,5% în 2023, sau o contracție de 0,4% pe cap de locuitor, ceea ce ar corespunde definiției tehnice a unei recesiuni globale, a adăugat instituția financiară.

Malpass a declarat că factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe stimularea producției, inclusiv prin eforturi pentru a genera investiții suplimentare și câștiguri de productivitate și să renunțe la ideea reducerii consumului.

Vicepreședintele Băncii Mondiale, Ayhan Kose, a declarat că recenta înăsprire a politicilor monetare și fiscale va contribui la reducerea inflației, dar natura sincronă a măsurilor ar putea agrava situația și ar putea accentua încetinirea creșterii globale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Avertisment de la Banca Mondială: Lumea ar putea să se îndrepte spre o recesiune globală, în 2023