Antena Meniu Search
x

Video Rata inflației atinge cote alarmante. Toate prețurile au explodat, iar economiștii au vești îngrijorătoare: "Ne aşteaptă o perioadă grea"

Gustul dulce se găseşte la un preţ piperat. În august inflaţia a ajuns la 15,3%. De la mâncare la utilităţi - toate preţurile au explodat într-un an. N-au scăpat nici prăjiturile. Iar pentru lunile care urmează veştile nu sunt deloc bune. Economiştii se aşteaptă la cea mai grea iarnă de până acum. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 12.09.2022, 20:14

Vezi și

Una dintre industriile puternic afectate de inflaţie este cea a prăjiturilor. Cofetarii spun că unele materii prime costă dublu faţă de acum un an.

Ana Consulea, proprietar cofetărie: Trecem printr-o perioadă destul de dificilă. Avem untul care a crescut undeva la 50-60% faţă de anul trecut. Făina la fel. S-a dublat pentru anumite tipuri de făină.  

Inflația în România: Preţurile din vitrină au crescut cu aproape 15% faţă de 2021

Ana Consulea, proprietar cofetărie: Avem prăjituri între 25 şi 29 de lei pe bucată. 

Pe acelaşi subiect

Printre altele, zahărul, făina, ouăle, laptele şi untul - produse de bază pentru cofetari - au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale.  Nu doar răsfăţul este, însă, costisitor. Inflaţia goleşte toate portofelele. În august a ajuns la 15,3%, conform datelor INS. Practic, cu aceiaşi bani cumpărăm mai puţin. 

Vladimir Alexandrescu, INS: Un cartof cu o creştere spectaculoasă, de peste 54% de la august 2022 faţă de august 2021. 

Greta Neagu, reporter Observator: După cartofi, uleiul s-a scumpit cel mai mult într-un an. În 2021 un litru din cel mai ieftin sortiment costa undeva la 7-8 lei. În această lună l-am găsit la preţul de aproape 13 lei. 

Dincolo de cifre, oamenii confirmă. Mâncarea îi costă cel mai mult într-o lună

Mircea Coșea, analist economic: Suntem într-o situaţie în care nu avem niciun motiv să ne bucurăm şi să credem că am intrat într-o epocă în care s-au găsit mijloacele de stopare a inflaţiei. 

În iulie 2022 câştigul mediu net a ajuns aproape de pragul de 4.000 de lei în ţara noastră. Creşterea matematică de 430 de lei într-un an este de doar 365 de lei, în realitate, din cauza inflaţiei. 

Greta Neagu, reporter Observator: Potrivit statisticii, în România un procent important de 36,5% se duce lunar doar pe mâncare. Dacă ne raportăm la salariul mediu pe economie vorbim, aşadar, de suma de 1.450 de lei. 

Un procent la fel de mare, 40% - adică 1.600 de lei din salariul mediu se cheltuie în fiecare lună pe rată, chirie sau pe utilităţi. Mai rămâne o sumă destul de mică, 900 de lei, pentru sănătate şi alte servicii. Unii se descurcă şi cu mai puţin de atât. 

Optimism cu privire la inflație nu prea găsim nici la Banca Naţională

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: Ne aşteaptă o inflaţie în parametrii actuali, asta în condiţiile în care nu apar noi tensiuni legate de preţurile la energie care şi aşa contribuie extrem de mult la evoluţia inflaţiei.

Reporter: Când am putea vedea o inflaţie sub două cifre?

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: Estimarea noastră arată doar finalul anului viitor. 

Mircea Coșea, analist economic: E foarte clar că ne aşteaptă o perioadă grea. Eu nu folosesc "o iarnă grea", pentru că va fi o perioadă mai lungă decât iarna. 

Nici călătoriile nu mai sunt accesibile pentru toată lumea. În august, transportul aerian s-a scumpit cu peste 30% faţă de anul trecut. La fel şi carburanţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Rata inflației atinge cote alarmante. Toate prețurile au explodat, iar economiștii au vești îngrijorătoare: "Ne aşteaptă o perioadă grea"