Antena Meniu Search
x

CNN: Cinci semne că urmează o recesiune globală

Naţiunile se îndreaptă din ce în ce mai rapid către o recesiune economică, arată mai multe tendinţe la nivel mondial. Principalul indicator este economia SUA, a căror monedă joacă un rol vital pe pieţele internaţionale. 

de Redactia Observator

la 04.10.2022, 15:01

Analiştii spun că va urma o recesiune la nivel global
Analiştii spun că va urma o recesiune la nivel global - Profimedia Images

Nu mai este nicio surpriză că economia la nivel mondial urmează să se prăbuşească, fiind acum doar o chestiune de timp până când ţările vor resimţi efectele scăderii pieţelor internaţionale, relatează CNN.

În prezent, există o şansă de 98% de recesiune globală, potrivit companiei de cercetare Ned Davis, ai căror cercetători au prezis corect şi celelalte fluctuaţii economice internaţionale din ultimii ani, cu precădere în 2008 şi 2020.

În ultima săptămână, SUA s-au confruntat tot mai mult cu inflaţia care pune sub semnul întrebării consumul şi desfăşurarea afacerilor americane. Rezerva Federală continuă să ia măsuri din ce în ce mai dure, CNN numind această luptă împotriva inflaţiei - cea mai agresivă campanie economică din ultimele decenii.

Pentru a avertiza că urmează o recesiune, economiştii se bazează pe mai mulţi indicatori. Câţiva dintre aceştia se referă la tendinţele dolarului american, economia SUA, dar şi la evoluţia războiului din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Dolarul american, rol principal în recesiunea globală

Moneda americană joacă unul dintre cele mai importante roluri în economia globală. Acum, este mai puternică decât în ultimii 20 de ani. Cea mai simplă explicaţie pentru puterea dolarului ar fi că, odată ce banca centrală a SUA creşte ratele dobânzilor, dolarul devine din ce în ce mai atrăgător pentru investitorii globali.

În acelaşi timp, deşi investitiţia în dolari pare atrăgătoare, toate celelalte ţări sunt date peste cap. Valoarea lirei britanice, a euro, a yuanului Chinei și a yenului japonez, printre multe altele, au scăzut în ultimele luni şi continuă să scadă, iar asta face ca naţiunile să aibă probleme la importuri.

Americanii consumă mai puţin

O altă tendinţă care arată o viitoare recesiune globală se referă la motorul economic al SUA: cumpărăturile. Preţurile au crescut, salariile nu, iar oamenii au renunţat la consumerismul de altă dată. Acum, preferă să îşi economisească banii, mai ales că ratele dobânzilor au ajuns la un record istoric.

După recesiunea provocată de pandemie, guvernul s-a oprit din a mai acorda ajutoare, iar inflaţia a prins rădăcini, motiv pentru care preţurile au crescut în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, adaugă CNN.

Companiile îşi revizuiesc perspectivele

Şi companiile private sunt afectate de tendinţele globale. Una dintre cele mai importante firme de curierat, FedEx, le-a dat învestitorilor o veste proastă: câştigurile ar putea scădea cu peste 40%, din cauza cererii diminuate din ultima vreme.

Nici Apple nu stă mai bine. Acţiunile companiei au scăzut, după ce Bloomberg a raportat că producţia de iPhone 14 nu va creşte.

Pentru că vânzările sunt în scădere, companiile nu se grăbesc nici să caute angajaţi noi. „Nu am văzut o creștere normală în septembrie a companiilor care postează pentru ajutor temporar”, a declarat Julia Pollak, economist șef la ZipRecruiter, pentru CNN.

Investiţiile sunt la pământ

Ultimele luni au fost îngrozitoare pentru investitori, mai ales în SUA. Există foarte puține locuri sigure în care ei îşi pot pune banii în acest moment și este puțin probabil ca asta să se schimbe până când inflația globală va fi, din nou, sub control.

Într-o întorsătură nefericită, piețele de obligațiuni, de obicei un refugiu sigur pentru investitori atunci când acțiunile și alte active scad, sunt, de asemenea, în scădere.

Naţiunile sunt împărţite între noi măsuri economice şi jocuri politice

Marea Britanie este doar un alt exemplu de ţară cu o economie în scădere. Pe măsură ce Occidentul a oprit importurile de gaze naturale rusești, prețurile energiei au crescut și livrările s-au diminuat.

O măsură importantă anunţată de administraţia Truss, la scurt timp după instalarea la Guvern, a fost că se vor reduce taxele pentru toţi britanicii. Cu scopul de a încuraja cheltuielile şi investiţiile, măsura nu vine decât în detrimentul guvernului: administraţia va trebui să îşi asume datorii pentru a finanţa aceste reduceri de taxe.

Totuşi, cu toate aceste tendinţe, nu putem şti încă nici cât de gravă va fi recesiunea, dar nici cât de mult va dura. Suntem în ape neexplorate în lunile următoare”, au scris economiștii de la Forumul Economic Mondial într-un raport publicat recent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » CNN: Cinci semne că urmează o recesiune globală