Antena Meniu Search
x

Video "Cam 3.000 euro pe lună ar fi un salariu decent în România". Tinerii din Generaţia Z vor salarii mari şi program scurt. Cum îşi aleg locul de muncă

Vor salarii mari, deşi nu îşi doresc să stea ore în şir la birou. Este vorba despre tinerii generaţiei Z. Cei până în 30 de ani nu vor să lucreze într-un loc prost plătit şi unde sunt subapreciaţi. Şi nici nu vor să-şi sacrifice viaţa personală pentru job. Tendinţa este în creştere şi se observă inclusiv pe platformele de recrutare.

Alin Stan
de Alin Stan

la 26.08.2022, 21:33

Vezi și

Nu mai vor să muncească de la birou şi nici să stea peste program. Vor însă salarii mari de la început. În plus, îşi doresc "experiențe", nu o carieră clădită pe efort. Este reacţie unei generaţii la un stil de viaţă mult prea accelerat. Mihai are 24 de ani şi munceşte în domeniul ingineriei de trei ani. Programul solicitant de la birou nu îl încântă, aşa că a negociat să poată lucra de acasă. 

Mihai Bogdan, salariat: Nu vreau să pierd timpul şi să stau peste program, ci să lucrez chiar şi dacă termin în 6 ore în loc de 8 ore, dar mi-am rezolvat sarcinile, din punctul meu de vedere este un lucru câştigat.

Îşi doreşte un salariu mult mai mare, la care unii au ajuns după ani buni de experienţă. 

Mihai Bogdan, salariat: Pentru un trai normal ar trebui pentru România în jur de 3.000 de euro. Pentru a putea face şi ce imi place, dar să fie un echilibru. 

Pe acelaşi subiect

Echilibru între viaţa personală şi cea profesională vor din ce în ce mai mulţi tineri care nu au o problemă în a-şi schimba jobul rapid, dacă ceva nu le convine. 

Experţii în recrutări explică fenomenul generației Z

George Butunoiu, expert HR: De când cu apariţia Internetului, sunt atât de multe oportunităţi, ocazii de a face mici job uri şi a câștiga cate ceva chiar cand ai nevoie. Cariera asta pe termen lung este oarecum de domeniul trecutului. 

Abundenţa de oferte şi doritorii din ce în ce mai puţini fac ca avantajul în negociere să fie la cei care vin să se angajeze.

Alina Iancu, platformă de recrutare online: Tinerii, proaspăt absolvenţi sau sub 30 de ani, avand exemple in jurul lor de castiguri rapide şi fără să li se explice cum ajung la câştigul respectiv, ei isi doresc un salariu mai mare fără să aibă experiență. Pentru ei, experiența nu este relevantă, ci câştigul. O parte dintre ei pun întrebarea de la telefon care este salariul cu următoarea frază: Aș vrea să știu de la inceput să nu pierdem timpul niciunuia. 

Foarte mulţi tineri amână momentul angajării, asteptând job-ul perfect

Aşteptarea însă îi trimite direct la psiholog. 

Keren Rosner, psiholog: Am întâlnit tineri care au refuzat anumite joburi pentru că li s-a părut sub nivelul lor de pregătire sau sub demnitatea lor. Rămân inactivi, rămân acasă.

În România, un salariat la început de drum poate câştiga până la 4000 de lei, în funcţie de domeniu Cele mai bine plătite job-uri sunt în IT, urmate de telecomunicaţii. Cel mai mic salariu este în HoReCa, acolo unde suma nu sare de 2.200 de lei.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » "Cam 3.000 euro pe lună ar fi un salariu decent în România". Tinerii din Generaţia Z vor salarii mari şi program scurt. Cum îşi aleg locul de muncă