Antena Meniu Search
x

Video Guvernul schimbă regulile pentru asistaţii social. În ce condiţii statul le mai dă bani: mulţi spun că mai degrabă ar renunţa la ajutor

Guvernul schimbă regulile pentru asistaţii social. Banii de la stat vor veni doar în baza unei dovezi că beneficiarii îşi caută şi un loc de muncă, iar primarii vor fi obligaţi să găsească soluţii. Însă cand e vorba de muncă mulţi spun că ar renunţa mai degrabă la banii primiţi.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 26.08.2022, 19:53

Vezi și

La 48 de ani, Nicoleta este unul dintre cei 17 de beneficiari ai ajutorului minim garantat din comuna Popricani, Iași. E încă aptă de muncă, dar numai în anumite condiţii pentru că a rămas cu sechele în urma unui accident. Ideea că s-ar putea întoarce la muncă pentru a primi ajutorul îi dă fiori reci. 

Nicoleta: Primești un ajutor, statul îți dă, dar nu îți pune în traistă dacă nici orele în folosul comunii nu ies, d-apoi la un loc de muncă nici atât nu se duc, mai bine stau acasă. Eu cred că nu pot face față la un job. Cine angajează un om bolnav?

Acelaşi gând îl au şi cei 15 asistaţi social din comuna Ţigănaşi. 

- De cât timp luați ajutorul?

Pe acelaşi subiect

- De vreun an de zile.

- Și ati căutat de munca in anul asta?

- Nu, ca sunt operat.

Potrivit noilor reglementări, cei care beneficiază de ajutor social vor fi înscriși automat în sistemul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă.

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii: Este vorba despre combaterea sărăciei şi evitarea excluziunii sociale; al doilea pilon, extrem de important, este ca atunci când familia vine şi solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă. După aprobarea dosarului de venit minim de incluziune, persoana respectivă este obligată să se deplaseze la Agenţia de Ocupare, astfel încât va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul, şi i se caută un loc de muncă.

Un rol important îl vor avea şi primarii care, potrivit ordonanţei, îi vor ajuta pe asistaţii sociali să-şi găsească de muncă. Doar că edilii n-au mari speranţe: beneficiarii nu prestau nici măcar orele în folosul comunităţii,.obligatorii pentru a primi ajutorul. 

Unii asistați social preferă 170 de lei la negru, decât 3.000 ca muncitor necalificat

Ion Tănasă, primar Popricani: Calul bătrân nu îl mai înveți la ham, trebuie sa încercam generațiile noi să le ajutăm. Le-am propus și explicat că vor avea salarii și de peste 3.000 de lei muncitor necalificat, au spus că preferă să meargă la negru pe 170 de lei.

În prezent, în România există 156.000 de familii care beneficiază de ajutorul garantat de stat, iar numărul lor ar urmă să crească la 245.000, în urma ordonanței. Potrivit documentului și sumele care vor ajunge la aceste categorii de persoane au fost și ele mărite, ajungând acum la 275 de lei pentru un adult cu ajutor social, 400 de lei pentru un vârstnic și 700 de lei pentru adultul care are copii de întreținut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Guvernul schimbă regulile pentru asistaţii social. În ce condiţii statul le mai dă bani: mulţi spun că mai degrabă ar renunţa la ajutor