Antena Meniu Search
x

Video Cât la sută din mierea de import din UE este, de fapt, autentică. Realitate tristă, în timp ce apicultorii români stau cu borcanele pe stoc de doi ani

Nu mai curge lapte şi miere pentru apicultorii români. Dacă în alţi ani, mierea noastră era preţuită şi căutată atât pe piaţa internă cât şi la export, mierea din China şi Ucraina ne lasă acum un gust amar. Ca să sprijine producătorii locali, Guvernul vrea să modifice legea şi să pună etichete pe care să scrie ţara de origine şi ce amestecuri se pun în borcane. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 31.10.2023, 20:58

Vezi și

Albinele au secretele lor şi, de mai bine de 30 de ani, nea Mihai le-a învăţat pe toate. Pentru prima oră de când are stupi, însă, și-a redus familiile de albine de la 150 la 50. Mierea produsă i-a rămas nevândută din cauza concurenţei pe care o consideră neloială.

Miere românească. Cât costă borcanul

"Mierea din ţările precum ar fi China, Argentina, etc, unde au multă miere şi de calitate slabă, o aduc la un preţ mic şi o amestecă cu mierea românească. La noi fiind un pic preţul mai mare, nu trece mierea", explică Mihai Pop, apicultor.

Astfel că mulţi apicultori din Maramureș au miere pe stoc chiar şi de doi ani. La producătorii locali, un kilogram de miere de salcâm pornește de la 15 lei. În magazine, preţul pentru aceeaşi cantitate ajunge la 40 de lei. Doar că, de multe ori, cumpărătorii nu ştiu exact ce e în borcan. 

Pe acelaşi subiect
  • Reporter: Verificaţi şi eticheta în momentul în care o cumpăraţi?
  • Femeie: Câteodată, nu prea. Dar am încredere în magazinele care sunt bio. 

Ca să fie siguri că mierea e curată, mulţi cumpără doar din farmaciile naturiste sau magazinele apicole. "Este produs în România, este achiziţionat din Baia Sprie. Prefer să cumpăr produse româneşti, ştiu că sunt produse de oameni care cu asta se ocupă", mărturiseşte un client, după ce a citit eticheta.

"E primul lucru la care mă uit. Mă uit să văd dacă are etichetă ecologică, cea cu verde şi mă uit şi la ingrediente", spune o tânără. "Mai mult cumpăr de la producătorii de la ţară. Mierea să fie naturală, de albină, să nu fie amestec", adaugă o femeie.

50% din mierea importată în UE nu e autentică

Un proiect de lege ce ar ajuta producătorii locali şi care a trecut de Senat propune ca eticheta pentru miere să includă neapărat ţara de origine şi ponderea fiecărui component pentru amestecurile de miere.

O anchetă a Comisiei Europene a arătat că jumătate din mierea importată în Uniunea Europeană nu este autentică. Anul trecut, România a importat din afara UE peste 4.000 de tone de miere, iar producţia internă a fost de 13.000 de tone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Cât la sută din mierea de import din UE este, de fapt, autentică. Realitate tristă, în timp ce apicultorii români stau cu borcanele pe stoc de doi ani