Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 97 LIVE TEXT. Rușii au atacat un rezervor cu acid azotic de la uzina chimică din Severodoneţk. Localnicii, îndemnaţi să pregătească măşti

Război Rusia - Ucraina, ziua 97. Luptele aprige continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fiind raportate bombardamente constante în mai multe zone și intensificarea bătăliei pentru orașul-cheie Severodoneţk, considerat noul Mariupol. Intensificarea atacurilor vine în timp ce ministrul de Externe al Rusiei a spus că îndepărtarea armatei ucrainene din Donețk și Lugansk este o prioritate pentru Moscova, relatează CNN. Între timp, UE a aprobat noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv prin reducerea importurilor de petrol. "La modul concret, vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 22:29

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE. Atac asupra uzinei chimice din Severodonețk

Un atac aerian al forţelor ruse a vizat un rezervor de acid azotic de la uzina chimică din oraşul Severodoneţk, a declarat şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, pe contul de Telegram.

De asemenea, oficialul ucrainean a postat fotografii cu un nor mare şi roz care plana deasupra clădirilor rezidenţiale din oraş. Un rezervor cu substanţe chimice a fost aruncat în aer la uzina chimică din oraş, a precizat ambasadorul Republicii Populare Lugansk în Rusia, Rodion Miroşnik.

Pe acelaşi subiect

Agenţia de presă rusă TASS relatează că Miroşnik a scris pe canalul său de Telegram că un container ”a fost aruncat în aer”, iar uzina ”este încă controlată de unităţile armate ale regimului ucrainean”.

Uzina este una dintre cele mai mari uzine chimice din Ucraina, iar înainte de război avea aproximativ 7.000 de angajaţi, potrivit TASS. Uzina chimică din oraşul Severodoneţk ar produce acid acetic, metanol şi acetat de vinil, transmite MEDIAFAX.

Locuitorii din oraşul de pe linia frontului, Sieverodoneţk, din Republica Populară Lugansk, au fost avertizaţi să nu părăsească adăposturile antiaeriene şi au fost îndemnaţi să pregătească măşti pentru a se proteja împotriva vaporilor toxici.

Oraşul-cheie Sieverodoneţk, din estul ţării, a fost vizat de lupte intense în ultimele zile, în contextul în care forţele ruse încearcă să îl cucerească.

UPDATE 21:35. Canada anunță sancțiuni împotriva presupusei iubite a lui Vladimir Putin, Alina Kabaeva

Canada a anunțat marți sancțiuni împotriva presupusei iubite a lui Vladimir Putin, fosta gimnastă Alina Kabaeva, precum și a altor oficiali și instituții rusești, din cauza războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina.

Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, a anunțat sancțiunile în fața jurnaliștilor la Ottawa: „Vizăm bănci, oligarhi apropiați de regimul Putin, precum și pe partenera sa, nu știu cum să-i spun, partenera sa”.

Printre cei vizați în noua rundă de sancțiuni se numără Kabaeva, Banca Agricolă Rusă, Investtradebank și două firme de gestionare a fondurilor, transmite MEDIAFAX.

Celor afectați le vor fi înghețate activele și li se va interzice intrarea în Canada, relatează AFP.

Presa a relatat pe larg că Kabaeva și Putin au o relație amoroasă, deși Putin a negat implicarea, când cazul a fost semnalat pentru prima dată în 2008.

UPDATE 19:20. Mai puțin gaz rusesc pentru Danemarca și Germania

Gazprom va întrerupe de la 1 iunie livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat marţi compania rusă, transmite Reuters.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Deja Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.

Luni, Orsted anunţase că Gazprom Export ar putea opri livrările de gaze, dar a dat asigurări că o astfel de decizie nu va pune imediat în pericol aprovizionarea cu gaze a ţării, transmite AGERPRES.

Contractul dintre Gazprom şi Shell Energy Europe prevedea livrarea a 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe an către Germania. 

UPDATE 18:15. "Militari de top, politicieni şi agenţi de propagandă ai Rusiei" pe lista celor 600 de suspecți de crime de război din Ucraina

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a vorbit într-o conferință de presă de la Haga despre evoluția anchetelor despre crimele de război făcute de soldații ruși de la începutul invaziei.

Ea a explicat că au fost identificați 600 de suspecți, pe această listă aflându-se militari de top, politicieni şi agenţi de propagandă ai Rusiei.

UPDATE 17:05. Un deputat rus a propus răpirea unui ministru al Apărării din NATO în timp ce vizitează Ucraina

Deputatul rus Oleg Morozov a propus ca un ministru al Apărării din statele membre NATO care va vizita Kievul pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie ”răpit” şi adus la Moscova cu scopul de a afla ce ordine a dat Occidentul Kievului, relatează Reuters.

Politicianul Oleg Morozov, membru al Partidului Rusia Unită, a declarat la unul dintre cele mai urmărite programe de dezbateri politice din Rusia că faptul că Occidentul furnizează arme Ucrainei reprezintă o ameninţare directă pentru Moscova, iar această situaţie ar putea determina Kremlinul să îşi revizuiască obiectivele militare.

”Ştiţi, poate că este un complot fantastic pe care l-am pregătit... acela că, în viitorul apropiat, la un moment dat, un ministru al Apărării al unei ţări NATO va merge cu trenul la Kiev pentru a discuta cu Zelenski”, a afirmat Morozov, luni, în cadrul emisiunii ”60 de minute” la televiziunea de stat Rossiya-1. ”Însă el nu ar ajunge acolo. Ci s-ar trezi undeva în Moscova”, a mai spus Morozov. ”Adică îi răpim?”, a întrebat zâmbind prezentatoarea Olga Skabeyeva, o populară propagandistă a Kremlinului, poreclită și ”păpușa de fier” a lui Putin.

UPDATE 16:05. Două elicoptere rusești de atac, la un pas de a se prăbuși în Lugansk

Pe rețelele sociale au apărut mai multe înregistrări video cu două elicoptere de atac rusești KA-52, la un pas de a se prăbuși deasupra unui lac din regiunea Lugansk. Alte surse susțin că piloții i-ar fi distrat pe copiii care se aflau pe malul lacului.

Imaginile cu cele două elicoptere rusești au fost surprinse de civilii aflați pe malul lacului. La un moment dat, unul dintre elicoptere coboară foarte aproape de luciul apei și se deplasează lateral, apoi ajunge cu coada la mai puțin de un metru de suprafață, la un pas de a se prăbuși.

UPDATE 16:00. Polonia vrea să-l vadă pe Vladimir Putin "înlăturat cu totul" de la Kremlin

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că i-ar plăcea să-l vadă pe preşedintele rus Vladimir Putin "înlăturat cu totul" de la Kremlin, relatează dpa.

"Dacă Europa şi lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranţă, pentru că vom fi mereu sub ameninţare şi şantajaţi de Putin", a declarat Mateusz Morawiecki pentru Sky News, în timpul summitului UE de la Bruxelles asupra războiului din Ucraina. "Am vrea să-l vedem (pe Vladimir Putin) înlăturat total din cursă", a spus premierul Poloniei, adăugând că Putin reprezintă "o putere brutală".

UPDATE 15:45. Ce spun experții despre drona misterioasă cu decolare verticală, ce a apărut în dotarea Armatei Ucrainei

Pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care urmărește desfășurarea războiului și armamentul folosit în luptă, au apărut imagini cu o dronă misterioasă cu decolare verticală (VTOL), ce ar fi intrat în dotarea militarilor ucraineni.

Deși identificarea exactă a dronei este greu de realizat, aceasta are caracteristici foarte asemănătoare cu extrem de rara dronă kamikaze PHOLOS dezvoltată de Overwatch Aerospace (Marea Britanie) și Ascent Aerosystems (SUA).

UPDATE 14:46. Putin vrea să cucerească întregul Donbas până la 1 iulie, susțin serviciile secrete ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează marţi agenţia de presă Unian, citând serviciile de informaţii ucrainene, potrivit Agerpres.

Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune '24-îi kanal'.

Având în vedere că situaţia este mult mai dificilă pentru invadatori în regiunea Doneţk, pentru ocuparea acesteia le-a fost alocată o perioadă mai mare de timp, până la 1 iulie, şi trupele ruse agresoare au renunţat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte regiunile Lugansk şi Doneţk), susţin respectivele surse din serviciile de informaţii ucrainene.

UPDATE 14:20. Rusia va asigura trecerea navelor încărcate cereale dacă Ucraina va demina apele de coastă

Forțele navale ruse vor garanta trecerea navelor încărcate cu cereale în Marea Mediterană atâta timp cât Ucraina va îndepărta minele din apele sale de coastă, a declarat marți ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

„Este esențial ca reprezentanții ucraineni să curețe apele de coastă de mine. Dacă se va rezolva această problemă... atunci în marea liberă, forțele navale ruse vor asigura trecerea nestingherită a acestor nave către Marea Mediterană și mai departe către destinațiile lor”, a spus Lavrov la o conferință de presă în timpul unei vizite în Bahrain, relatează CNN.

El a continuat spunând că „tot ceea ce depinde de [Rusia] este garantat”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a perturbat aprovizionarea cu cereale din Ucraina, provocând penurie globală de cereale. Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 22 de milioane de tone de cereale, reprezentând aproape jumătate din oferta de export de cereale a Ucrainei. Kremlinul a respins în mod repetat acuzațiile că ar fi blocat aprovizionarea cu cereale din Ucraina și a acuzat Occidentul că a provocat criza.

UPDATE 13:35. Rusia vrea să predea Ucrainei 152 de cadavre descoperite în oţelăria Azovstal

Armata rusă a descoprit cadavrele a 152 de combatanţi ucraineni în oţelăria Azovstal, la Mariupol, în sud-esrtul Ucrainei, şi este pregătită să le predea Ucrainei, anunţă marţi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. În cursul unor operaţiuni de căutare în oţelărie, în care s-au baricadat peste 2.000 de combatanţi ucraineni, inclusiv din regimentul Azov, timp de mai multe săptămâni, după care s-au predat forţelor ruse, la jumătatea lui mai, ”militari ruşi au descoperit un furgon izoterm”, anunţă ministerul rus. ”În furgon, al cărui sistem de refrigerare nu funcţiona, erau depuse 152 de cadavre ale unor combatanţi şi militari din forţele ucrainene”, precizează ministerul.

”Patru mine au fost descoprite sub corpuri”, anunţă Ministerul rus al Apărării.

Partea rusă prevede să predea corpurile descoperite în oţelărie unor reprezentanţi ucraineni”, dă asigurări ministerul. Moscova nu a prmit nicio cerere de la Kiev de recuperare a acestor rămăşiţe, precizează el. AFP scrie că i-a fost imposibil să verifice aceste informaţii în mod independent.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, baricadaţi în uriaţa oţelăre Azovstal, s-au predat forţelor ruse în perioada 16-20 mai, după trei luni de confruntări armate intense.

Aprooape 2.500 de combatanţi ucraineni sunt deţinuţi în prezent de către ruşi, care intenţionează să-i judece şi pe care-i consideră crminali de război.

UPDATE 12:32. Ucraina: doi militari ruși pledează vinovați într-un nou proces pentru crime de război

Doi militari ruși capturați au pledat vinovați de bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, în cel de-al doilea proces pentru crime de război din acest conflict, scrie Mediafax.

În cadrul procesului de la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei, procurorii au cerut ca Alexander Bobikin și Alexander Ivanov să fie închiși pentru 12 ani pentru încălcarea legilor războiului.

Un avocat al apărării a cerut clemență, spunând că cei doi soldați au urmat ordinele și își regretă faptele. Bobikin și Ivanov, care la proces au fost ținuți într-o cutie de sticlă armată, au recunoscut că au făcut parte dintr-o unitate de artilerie care a tras asupra unor ținte din regiunea Harkov. Bombardamentele au fost efectuate din Rusia și au distrus o unitate de învățământ din orașul ucrainean Derhachi, au declarat procurorii. Militarii, descriși ca fiind un șofer și un artilerist, au fost capturați după ce au trecut granița și au continuat bombardamentele, au declarat reprezentanții biroului procurorului general. „Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras asupra Ucrainei dinspre Rusia", a declarat Bobikin în fața instanței, în cadrul procedurilor care au fost transmise în direct. Cerând să nu i se aplice pedeapsa maximă de închisoare, Ivanov a mai spus: „Mă căiesc și cer o reducere a pedepsei". Audierea a durat mai puțin de o oră. Verdictul este așteptat în curând. Un tribunal ucrainean a condamnat recent un militar rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat. Rusia a declarat că nu are informații despre proces și că absența unei misiuni diplomatice în Ucraina îi limitează capacitatea de a oferi asistență. Multe alte procese de acest fel sunt așteptate atât în Ucraina, cât și în Rusia.

UPDATE 11:38. Oficial ucrainean: Rușii au capturat jumătate din Severodonețk

Oleksandr Stryuk, șeful administrației militare din Severodonețk, regiunea Lugansk, a declarat că soldații ruși au capturat jumătate din oraș, dar că trupele ucrainene continuă să apere zona.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Severodonețk a devenit punctul central al luptei din Donbas, în ultimele săptămâni.

Primarul Oleksandr Striuk a anunțat că au rămas între 12.000 și 13.000 de civili în orașul care cândva avea peste 100.000 de locuitori. Aceștia se adăpostesc în subsoluri și buncăre pentru a supraviețui bombardamentelor rusești. Tot marți, guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că două persoane au fost ucise și patru rănite în urma bombardamentelor din Severodonețk.

UPDATE 11.10. O parte a navelor portului Mariupol va trece în flota ”republicii populare” de la Doneţk, anunţă Puşilin

O primă navă comercială încărcată cu metal a plecat din portul ucrainan Mariupol, cucerit de către forţele ruse, către Rostov-pe-Don, în Rusia, anunţă marţi liderul separatist prorus Denis Puşilin, relatează AFP, potrivit News.ro. 

”Azi (marţi), 2.500 de tone de suluri de tablă laminată au plecat din portul Mariupol, Nava se îndreaptă către Rostov”, anunţă într-o postare pe Telegram liderul separatst prorus al Doneţkului. ”Acest nod de transport este foarte important pentru Donbas”, subliniază Puşilin, care adaugă că ”este un port foarte important la Marea Azov în care se pot transborda tot felul mărfuri, inclusiv iarna”. Denis Puşilin anunţă că o parte a navelor din portul Mariupol trece în flota comercială a ”republicii populare” de la Doneţk (DNR). ”O parte a vapoarelor va trece sub jurisdicţia DNR”, anunţă el, citat de agenţii ruse de presă, care precizează că navele vor fi ”rebotezate”.

Portul Mariupol, la Marea Azov, care comunică cu Marea Neagră, era, înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după portul Odesa.

El permitea exportul în masă al uriaşei producţii ucrainene de cereale, blocată în ţară don cauza războiului rus, osituaţie care alimentează temeri cu privire la o criză alimentară mondială.

UPDATE 10:32. Ample exerciții militare în Belarus, la granița cu Ucraina

Belarus va efectua exerciții militare în iunie și iulie în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit agenției de presă de stat BelTA. Exercițiile vor avea loc în regiunea Gomel din sud, care se învecinează în unele locuri cu zona de excludere din jurul sitului de la reactorul nuclear de la Cernobîl. La est, regiunea se învecinează cu Rusia. Belarus a declarat în martie că forțele sale armate nu participă la războiul din Ucraina. Totuși, a permis Rusiei să trimită mii de miltari și echipamente peste graniță atunci când a invadat Ucraina.

UPDATE 9:58. Rușii au intrat în orașul Severodonețk, dar nu l-au încercuit încă. Contraofensivă ucraineană la Herson

În est, Forțele ruse au continuat să cucerească treptat zone din Severodonețk pe 30 mai, dar nu au reuşit să înconjoare complet orașul. Armata Rusă continuă încercuirea orașului de la sud și din nord, dar încă nu a tăiat liniile de comunicație. În plus, pierderile tot mai mari în rândul ofițerilor inferiori ruși afectează tot mai mult capacitățile și moralul armeti ruse, arată ISW în cea mai recentă analiză despre situaţia războiului din Ucraina. 

Forțele ruse controlează periferia de nord-est și sud-est a orașului și continuă să câștige teren în interior. Surse ucrainene și ruse au raportat lupte în curs de derulare la sud de Severodoneţk în Toshkivka, Ustynivka, Voronove, Borivske și Metolkine, în timp ce forțele ruse continuă eforturile de a finaliza încercuirea Severodonețk dinspre sud. Se pare că forțele ruse transferă cantități mari de personal și echipamente în zonă pentru a consolida operațiunile. Potrivit unui canalrus de Telegram forțele ruse controlează întregul mal sudic al râului Severski Doneț, cu excepția părții care trece prin Severodonețk. ISW nu poate confirma în mod independent această informație, deși este în concordanță cu rapoartele anterioare privind progresele Rusiei în jurul zonei Severodoneţk-Lisichansk.

Forţele ruse se regrupează lângă Izium pentru a lansa noi ofensive către Sloviansk și Barvinkove. Ieri au efectuat doar atacuri minore, dar fără succes. Ruşii fac progrese către Sloviansk oraş pe care cel mai probabil îl vor ataca în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, progresele rusești rămân limitate și este puțin probabil să crească ritmul pe termen scurt, mai ales că forțele ruse continuă să acorde prioritate atacurilor asupra Severodonețk în detrimentul altor linii de efort, potrivit sursei citate. Ruşii încearcă să avanseze spre Sloviansk, din două direcții simultan, sud-est de la Izium și vest de la Lîman. Canalele ruse Telegram au raportat, de asemenea, lupte în Raihorodok, la 6 kilometri nord-est de Sloviansk. Trupele Republicii Populare Donețk (DNR) susţin că au capturat localităţile Staryi Karavan și Dibrova, ambele între Lîman și Sloviansk, pe 30 mai.

În nord, forțele ruse din Harkov continuă să-și concentreze eforturile pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană să ajungă la granița cu Rusia, între Harkov și Belgorod. Forțele ucrainene nu au efectuat aici operațiuni semnificative în ultimele zile.

În sud, contraatacul ucrainean din nordul Oblastului Herson nu a câştigat teren în ultimele 48 de ore, dar a perturbat operațiunile rusești, acesta fiind cel mai probabil şi obiectivul forţelor ucrainene, mai degrabă decât recucerea unor suprafețe mari de teren. Forțele ruse au lansat mai multe atacuri fără succes împotriva forţelor ucrainene, pe malul de est al râului Inhulets.

Mai multe canaleruse de Telegram au confirmat ieri victorii ucrainene limitate în Herson și au relatat că forțele ruse luptă pentru a disloca un cap de pod, teritoriu controlat de ucraineni, pe malul stâng (partea de est) a râului Inhulets.

UPDATE 9:58. Parchetul antiterorist francez deschide o anchetă după uciderea unui jurnalist în Ucraina

Secţia crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război din cadrul Parchetului Naţional francez Antiterorist (PNAT) a deschis o anchetă, în urma uciderii în Ucraina a jurnalistului francez Frédéric Leclerc-Imhoff, acreditat de către postul BFMTV, relatează AFP, potrivit News.ro.

Frédéric Leclerc-Imhoff, un jurnalist de la BFMTV a fost ucis în estul Ucrainei în timp ce se afla într-un autobuz umanitar cu cvili, în apropiere de Sievierodoneţk.

O anchetă în flagrant a fost încredinţată Oficiului central de luptă împotriva crimelor împotrva umanităţii, genocidelor şi crimelor de război (OCLCH). Această anchetă vizează, de asemenea, ”rănirea coleguui său Maxime Brandstaetter” prezent în timpul acestui reportaj, precizează PNAT.

Cel puţin alte cinci anchete cu privire la fapte vizând cetăţeni francezi în Ucraina au fost deschise de către PNAT de la lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

UPDATE 9:22. Preţul petrolului a crescut după ce UE a impus noi sancţiuni Rusiei

Preţul petrolului crește marţi, după ce UE a acceptat să reducă importurile de petrol din Rusia, alimentând îngrijorările legate de o piaţă deja tensionată din punct de vedere al ofertei, pe fondul creşterii cererii înainte de sezonul de vârf al sezonului de vară în SUA şi Europa.

Petrolul Brent pentru luna iulie, care expiră marţi, a crescut cu 1,13 dolari, atingând un nou maxim al ultimelor două luni de 122,80 dolari pe baril. Contractul pentru luna august, mai activ, a crescut cu 1,34 dolari, la 118,94 dolari, potrivit Reuters. Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate se tranzacţionau la 118,25 dolari pe baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de închiderea de vineri. Ambele repere au înregistrat creşteri zilnice începând de miercuri.

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul anului 2022, rezolvând un impas cu Ungaria în ceea ce priveşte cea mai dură sancţiune a blocului împotriva Moscovei de la invazia din Ucraina de acum trei luni.

Preţul petrolului a urcat în martie la cel mai ridicat nivel din 2008 şi a crescut cu peste 55% până acum în acest an.

UPDATE 8:20. Cel puțin 22.000 de persoane ar fi fost ucise în Mariupol

Oficialii ucrainenii estimează că cel puțin 22.000 de persoane au fost ucise în orașul Mariupol din sudul țării de la începutul invaziei rusești, anunță Sky News, potrivit Mediafax.

Conform reprezentanților Consiliului municipal din Mariupol, 25 de noi gropi comune au fost localizate într-un vechi cimitir din Crimeea. În total, de la jumătatea lunii aprilie, cel puțin 16.000 de persoane din Mariupol au fost îngropate în gropi comune din apropierea satelor Stary Krym, Mangush și Vynohradne, susțin ucrainenii. Alte 5.000 de cadavre au fost îngropate în prima parte a războiului.

Autoritățile mai spun că „mii de cadavre rămân încă sub dărâmături, în cimitire și în morgi temporare".

„Am estimat că numărul morților din Mariupol este de 22.000 de persoane. Dar din ce în ce mai multe fapte arată că rezultatele crimei sunt mult mai grave. Acest lucru necesită o atenție specială din partea comunității mondiale, precum și situația teribilă a populației locale în timpul ocupației", a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boychenko.

UPDATE 7:05. Acord în UE: 90 la sută din importurile petroliere din Rusia încetează până la sfârșitul anului

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord, cu ocazia summitului de la Bruxelles, pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv prin reducerea semnificativă a importurilor de petrol.

"Acord penru interzicerea exporturilor de petrol rusesc în Uniunea Europeană. Această măsură acoperă imediat peste două-treimi din importurile de petrol din Rusia, oprind o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului. Acest set de sancţiuni include alte măsuri cu efecte dure: eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul de tranzacţii SWIFT, interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din Rusia şi sancţionarea indivizilor responsabili de crime de război în Ucraina​", afirmă Charles Michel, preşedintele Consiliului European, într-un mesaj postat pe Twitter în cursul nopţii, la finalul primei zile a reuniunii speciale de la Bruxelles.

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a salutat acordul privind sancţionarea industriei de petrol din Rusia. "Salut acordul Consiliului European din această seară privind sancţiuni asupra petrolului din Rusia. La modul concret, vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", afirmă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin Twitter.

Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia. Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă.

Bătălia pentru regiunea de est a Ucrainei continuă să se intensifice

Oraşul Severodoneţk, considerat noul Mariupol, este lovit de bombardamente constante, în timp ce forțele ruse încearcă să încercuiască apărătorii ucraineni. Soldații lui Vladimir Putin încearcă să spargă liniile ucrainene în această zonă și să finalizeze capturarea Luganskului. Ei controlează aproximativ 90% din regiune, conform celor mai multe estimări, relatează CNN.

Serhiy Hayday, șeful Administrației Regionale Lugansk, a declarat luni seara că, deși regiunea Lugansk încă se află sub control ucrainean, este atacat din toate părțile, iar la Severodoneţk, "situația este cea mai dificilă". El a precizat că în oraș vor urma "lupte de stradă".

Anterior, Hayday a spus că forțele ruse "înaintează în mijlocul orașului", după ce și-au consolidat "controlul la periferia de nord-est și sud-est".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 97 LIVE TEXT. Rușii au atacat un rezervor cu acid azotic de la uzina chimică din Severodoneţk. Localnicii, îndemnaţi să pregătească măşti