Antena Meniu Search
x

Video Rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 14%. Care sunt produsele care ne-au afectat cel mai puternic bugetul în ultimul an

Rata anuală a inflaţiei a crescut peste toate aşteptările oficiale şi a ajuns în aprilie la aproape 14%. Adică ne confruntăm cu scumpiri-record! În plus, războiul din Ucraina, dar şi pandemia au pus o presiune şi mai mare pe preţurile de consum. Într-o singură lună, energia electrică şi gazele, de exemplu, s-au scumpit cu aproape o treime. 

de Ioana Matei

la 11.05.2022, 14:46

Vezi și

Avem cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 18 ani. În 2004 aveam o inflaţie de 12 procente, iar acum am ajuns la 13,8%, faţă de aprilie 2021. 

Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, cu aproximativ 17 procente. Faţă de anul trecut, plătim cel mai mult pe gaze - cu 85%. 

Şi combustibilii s-au scumpit cu peste 35 de procente, în timp ce energia electrică este mai scumpă cu aproape 19%. 

Scoatem mai mulţi bani din buzunare pentru mâncare 

Pe acelaşi subiect

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit cartofii - cu aproape 40%, dar şi uleiul, mălaiul, făina, legumele şi pâinea. Toate sunt acum mai scumpe cu 20%. În acelaşi timp, şi brânza şi peştele s-au scumpit cu peste 15 procente. 

În ceea ce priveşte serviciile, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la capitolul transport aerian. Plătim pe biletele de avion cu aproape 20% mai mult faţă de anul trecut, în aprilie. Ieşirile la restaurant sunt şi ele mai scumpe cu aproape 10%.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, totuşi, că prognoza este favorabilă pentru următoarea perioadă şi se aşteaptă la o scădere graduală a inflaţiei până în primul trimestru al anului 2023. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 14%. Care sunt produsele care ne-au afectat cel mai puternic bugetul în ultimul an