Antena Meniu Search
x

China ripostează în războiul cipurilor. Beijingul restricționează exporturile de metale rare, necesare pentru producția de semiconductori

China a introdus restricţii la exporturile a două metale utilizate pentru fabricarea de semiconductori şi alte echipamente electronice, o decizie care cel mai probabil va majora costurile pentru producătorii de hardware şi va înrăutăţi tensiunile geopolitice în cursa pentru dezvoltarea de tehnologie avansată, transmite Bloomberg. Exporturile de galiu şi germaniu vor fi supuse unor controale începând cu data de 1 august 2023, a anunţat luni Ministerul chinez al Comerţului. Potrivit acestuia, introducerea acestor măsuri este în beneficiul securităţii naţionale şi intereselor naţionale ale Chinei, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.07.2023, 17:17

China ripostează în războiul cipurilor. Beijingul restricționează exporturile de metale rare, necesare pentru producția de semiconductori - Shutterstock

China este cel mai mare producător mondial pentru 20 de metale rare, inclusiv galiu şi germaniu. De asemenea, China este o mare putere în rafinarea şi procesarea metalelor rare. Galiul şi germaniul sunt utilizate într-o gamă largă de produse precum panouri fotovoltaice, ochelari cu vedere nocturnă şi cipuri pentru computere.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului chinez al Comerţului, exportatorii de galiu şi germaniu vor trebui să ceară o licenţă de export de la Ministerul Comerţului dacă vor să înceapă sau să continue să scoată din ţară cele două metale. Firmele vor trebui să prezinte informaţii detaliate cu privire la cine sunt cumpărătorii externi şi la ce vor folosi cele două metale rare. În plus, este posibil să fie nevoie şi de aprobare de la Consiliul de Stat.

China ripostează în războiul cipurilor

Această decizie a Beijingului este ultima evoluţie într-o dispută globală pentru controlul unor tehnologii vitale pentru capabilităţile industriale şi militare, fiind posibil să fie văzută ca o înrăutăţire a relaţiilor dintre China şi rivalii săi strategici, precum SUA. Săptămâna trecută, guvernul Ţărilor de Jos a anunţat noi reguli care restricţionează exportul anumitor echipamente utilizate la producţia de semiconductori de ultimă generaţie, o decizie care vine în urma presiunilor exercitate de SUA asupra aliaţilor săi pentru a limita vânzările de tehnologie de vârf către China. Noile reguli, care vor obliga companiile care produc echipamente utilizate la fabricarea de cipuri să solicite o autorizaţie înainte de a putea exporta, ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2023.

În luna octombrie a anului trecut, SUA au introdus restricţii la export pentru echipamentele de fabricare a cipurilor realizate de firme americane precum Lam Research şi Applied Materials şi destinate Chinei şi, de asemenea, a făcut presiuni asupra altor ţări care produc echipamente similare să adopte şi ele restricţii. China a criticat decizia autorităţilor americane, care se înscrie într-o escaladare a tensiunilor comerciale între primele două economii ale lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » China ripostează în războiul cipurilor. Beijingul restricționează exporturile de metale rare, necesare pentru producția de semiconductori