Antena Meniu Search
x

Producătorii chinezi își "încetinesc" cipurile pentru a evita restricțiile impuse de SUA pe piața semiconductorilor

Alibaba și startup-ul Biren Technology își modifică cele mai avansate modele de cipuri pentru a le reduce viteza de procesare și a evita în acest fel sancțiunile impuse de SUA care vizează suprimarea avansurilor tehnologice ale chinezilor în această zonă. Cele două entități, alături de alte companii din China, au investit timp și milioane de dolari pentru a proiecta procesoare avansate pentru a alimenta următoarea generație de supercomputere, algoritmi de inteligență artificială și centre de date. Acestea sunt produse de către cel mai mare contractor producător de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), notează Financial Times.

de Redactia Observator

la 07.11.2022, 10:04

Cipuri
Sancțiunile SUA vizează împiedicarea acesului Chinei la tehnologiile de ultimă oră. - Profimedia

Sancțiunile anunțate de Washington luna trecută, care plafonează puterea de procesare a oricărui semiconductor trimis în China fără licență, au limitat ambițiile celor două companii. Atât Alibaba, cât și Biren au efectuat deja teste costisitoare ale celor mai recente cipuri, când SUA a anunțat noile reglementări. Acestea au forțat companiile să oprească producția viitoare și să facă modificări de design, potrivit a șase persoane familiare cu situația.

Acestea marchează o nouă lovitură pentru Alibaba, grupul fondat de miliardarul Jack Ma. Acțiunile sale au pierdut 80% din valoarea lor de când Beijingul a anulat oferta publică inițială a grupului-soră Ant în urmă cu doi ani. Noul chip al grupului urma să fie prima unitate de procesare grafică (GPU) și era aproape de a fi lansat.

Sancțiunile SUA, o piedică în calea dezvoltării Chinei

Controalele exporturilor americane se extind la producătorii de cipuri din țări terțe, deoarece aproape toate fabricile de fabricare a semiconductorilor utilizează componente sau software american, ceea ce înseamnă că regulile pot constitui un embargo asupra tuturor procesoarelor de vârf care intră în China. Washingtonul a restricționat anterior astfel de importuri de la companiile de cipuri Nvidia și AMD din California.

Pe acelaşi subiect

Între timp, fabrici de cipuri din China sunt probabil la zeci de ani distanță de a produce cipuri de ultimă generație, cum ar fi cele proiectate de Alibaba și Biren. Analistii au declarat ca sanctiunile Washingtonului, din care restricțiile privind procesoarele de vârf fac parte, au ca scop încetinirea forțată a dezvoltării sectorului tehnologic al chinezilor.

"Încercarea de a îngheța nivelul tehnologic al unei țări e un efort semnificativ", a declarat Paul Triolo, șeful politicii tehnologice la grupul de consultanță ASG. "Asta încearcă SUA să facă prin restricționarea vânzărilor și închiderea opțiunilor de producție pentru a ajunge la aceste niveluri avansate de hardware", adaugă acesta.

Sectorul de proiectare a semiconductorilor din China începe gradual să țină pasul cu cel al SUA, sprijinit de finanțarea imensă din partea guvernului și investitorilor privați. Biren este printre cele mai avansate și vocale dintre aceste grupuri, compania a strâns peste 695 milioane de dolari de la investitori, inclusiv Sequoia Capital China, Qiming Venture Partners și fonduri de stat chineze și rusești, pentru a crea un procesor pe care îl susține că depășește GPU-urile rivale de la Nvidia și AMD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Producătorii chinezi își "încetinesc" cipurile pentru a evita restricțiile impuse de SUA pe piața semiconductorilor