Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine depune declaraţie unică în 2025. Schimbări anunţate de ANAF

Anul 2025 vine cu modificări semnificative pentru toţi românii, din punct de vedere fiscale, modificările vizându-i inclusiv pe românii care sunt obligaţie, prin lege, să depună declaraţie unică.

de Redactia Observator

la 06.01.2025 , 15:21

Declaraţia unică 2025 poate fi depusă la ANAF până la sfârşitul lunii mai Declaraţia unică 2025 poate fi depusă la ANAF până la sfârşitul lunii mai

Declaraţia unică îi vizează pe românii care obţin venituri din acele activităţi considerate independente. Ne gândim aici în special la românii care obţin venituri din chirii, venituri din vânzarea de acţiuni, venituri din dobânzi şi dividende sau strict români care obţin venituri extrasalariale.

În funcţie de veniturile obţinute, românii vizaţi au de completat o declaraţie unică şi, într-un final, de plătit un anumit impozit pe veniturile respective, astfel încât statul să-şi rotunjească, practic, veniturile.

Categoriile de români care trebuie să depună declaraţia unică în 2025

Articolul continuă după reclamă

Sute de mii de români sunt obligaţi, în fiecare an, să depună această declaraţie unică. Pe lângă categoriile menţionate deja, ne gândim inclusiv la românii care lucrează în jurnalism, dar nu pe bază de contract de muncă, ci pe bază de contract de drepturi de autor.

Pe acelaşi subiect

În general, sunt vizaţi inclusiv cam toţi românii care încasează bani ca PFA (persoană fizică autorizată), indiferent de domeniul de activitate. Evident, românii din această categorie au avantaje şi dezavantaje, faţă de românii care lucrează strict pe contract de muncă.

Declaraţia unică se depune online prin SPV

Una dintre schimbările luate în calcul de ANAF pentru acest an este renunţarea la declaraţia unică estimativă. Măsura are ca scop reducerea birocraţiei, astfel încât banii să ajungă cât mai rapid la autorităţi.

De asemenea, o altă schimbare luată în calcul de ANAF este aceea conform căreia, din 2026, românii să primească acasă declaraţia unică precompletată cu datele privind veniturile realizate în 2025. Această măsură este, de asemenea, luată în calcul pentru reducerea birocraţiei.

Vă reamintim că declaraţia unică se poate depune şi online, prin intermediul SPV (Spaţiul Privat Virtual), însă numai după obţinerea dreptului de semnătură online şi după crearea unui cont specific.

Termenul limită este pe 23 mai

După cum se ştie, în mod normal termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice este 25 mai. Totuşi, cum în acest an 25 mai pică într-o zi de duminică, cel mai probabil termenul limită va fi vineri, 23 mai.

Este puţin probabil ca autorităţile să permită depunerea declaraţiilor şi după data de 25 mai, respectiv în săptămâna 26-30 mai, însă este foarte posibil ca o decizie finală să fie luată în funcţie de judeţ.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Obişnuiţi să păstraţi bonul fiscal?
Observator » Ştiri economice » Cine depune declaraţie unică în 2025. Schimbări anunţate de ANAF