Antena Meniu Search
x

Declaraţia unică 2024 are termen limită 27 mai. Ce se întamplă dacă întârzii cu depunerea ei

Au mai rămas doar câteva zile în care cei care care obțin și alte venituri pe lângă salariu, din activități independente, trebuie să depună declarația unică. În caz contrar, riscă amendă şi penalizări la sumele datorate. Chiar dacă formularul poate fi completat online, zeci de mii de contribuabili merg în continuare la ghişeele ANAF. 

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 19:45

Declaraţia unică 2024 are termen limită 27 mai.
Declaraţia unică 2024 are termen limită 27 mai. - Arhiva Observator

Sunt în jur de 800 de mii de contribuabili care vor trebui să depună declaraţia unică, iar termenul limită este data de 27 mai. Cine nu completează formularul 212 riscă să fie sancţionat cu până la 500 de lei. 

27 mai 2024 este termenul limită pentru a depune declaraţia unică

Toți românii care obțin și alte venituri pe lângă salariu, din activități independente, trebuie să depună declarația unică până pe 27 mai, adică să completeze Formularul 212.

Articolul continuă după reclamă

Ce se intampla daca intarzii cu depunere

Pe acelaşi subiect

Putem fi amendaţi şi dacă nu completăm corect declaraţia. Tocmai de aceea ar trebui să apelăm la un specialist dacă avem neclarităţi. În caz contrar.

Dan Schwartz, consultant fiscal: Aceste declaraţii ajung să fie verificate de ANAF. Le verifică şi unde găsesc neconcordanţe trimit notificări. ANAF notifica contribuabilul asupra faptului că nu şi-a îndeplinit obligaţiile declarative. Există şi posibilitatea ca ANAF să calculeze, din oficiu, datoriile fiscale, pe baza unei estimări. Rişti să primeşti acasă o decizie de impunere. 

Tot până pe 27 mai se poate depune şi formularul 230, prin care românii pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit, pentru a susține un anumit ONG sau o anumită cauză umanitară. 

Ce se întâmplă dacă nu depui declaraţia unică în 2024

În mod normal, nedepunerea declaraţiei unice poate atrage o dublă pedeapsă pentru persoana implicată. Vorbim despre riscul de a încasa o amendă consistentă, dar şi despre posibilitatea de a primi o impunere estimativă, care să nu corespundă cu situaţia reală a veniturilor încasate.

Pe de altă parte, dacă situaţia devine o obişnuinţă, există pericolul ca persoana vizată să fie încadrată într-o situaţie şi mai complicată mergându-se până într-acolo încât să vorbim de posibilitatea existenţei unei evaziuni fiscale.

Cine trebuie să completeze formularul 212 

Toți românii care obțin și alte venituri pe lângă salariu, din activități independente, trebuie să depună declarația unică până pe 27 mai, adică să completeze Formularul 212.

Ce se întâmplă dacă declari venituri eronate 

Contribuabilii care declară venituri eronate au posibilitatea de a modifica declaraţia unică depusă până la 25 mai, însă numai până la finalul anului calendaristic, respectiv până la 31 decembrie.

Modificarea se poate face prin depunerea unei declaraţii rectificative care să aibă bifată cel puţin una dintre căsuţele "Declaraţie rectificativă privind capitolul I" şi "Declaraţie rectificativă privind capitolul II".

Declaraţia rectificativă se poate depune precum declaraţia unică, atât fizic, cât şi online. Fizic la registratura organului fiscal sau prin poştă, iar online prin intermediul anaf.ro sau e-guvernare.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri economice » Declaraţia unică 2024 are termen limită 27 mai. Ce se întamplă dacă întârzii cu depunerea ei