Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a fost sărbătorit Sfântul Ion în România. Mulți au respectat tradița ca la carte

Unu din zece români îşi sărbătoreşte astăzi ziua de nume. Iar cei mai mulţi sunt cei poartă prenumele Ioan şi Ionuţ, apoi doamnele, care se numesc Ioana sau Ionela. Mulţi au respectat tradiţia ca la carte, au mers la biserică şi au sărbătorit în straie populare. Apoi a urmat adevărata petrecere. 

de Mădălina Iacob

la 07.01.2025 , 20:56

Sărbătoarea a început la slujba de dimineaţă, când bisericile au fost pline. Rânduiala spune că Sânt Ion aduce şi încheierea sărbătorilor de iarnă. Cine se stropeşte azi cu agheasma mare va fi ferit de boli tot anul. 

"Îl sărbătorim pe cel care seamnează certificatul de botez al domnului nostru Iisus Hristos, cel mai mare prooroc al vechiului testament. Foarte multe sunt superstiţii, foarte multe legi ale pământului, deci populare, ele au farmecul lor folcloric, biserica însă ne îndeamnă dacă avem mai multe haine, să nu spălăm până la odovania praznicului botezului Domnului, dacă avem doar o haină, spălăm", a spus Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin. 

La Sibiu, una dintre tradiţiile străbune este Udatul Ionilor. Sărbătoriţii sunt duşi la râul Tălmăcel, unde sunt udaţi pe picioare. Dar cea mai sfântă tradiţie pentru români rămâne tot petrecerea. Acasă ori la restaurant. Şi cofetăriile au fost pline toată ziua.

Vezi și
Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plătiţi online taxele şi impozitele, ca să evitaţi cozile de la ghişeu?
Observator » Evenimente » Cum a fost sărbătorit Sfântul Ion în România. Mulți au respectat tradița ca la carte