Cei care au depus forumarul 600 ar putea primi banii în 5 ani
Saga formularului 600 continuă. Scandalul e departe de a se fi încheiat şi asta pentru că deja aproape 20.000 de români au fost puşi pe drumuri.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Saga formularului 600 continuă. Scandalul e departe de a se fi încheiat şi asta pentru că deja aproape 20.000 de români au fost puşi pe drumuri. Unii au apucat să depună declaraţia. La o adică, în cazul în care ceva se schimbă îşi vor primi banii înapoi, dar... eşalonat pe o perioadă de 5 ani. Funcţionarii nu ştiu nici ei ce au de făcut. Nici platforma online nu e de partea oamenilor, pentru că, paradoxal, ar implica şi mai multe drumuri la fisc. Am primit milioane de dolari de la Banca Mondială pentru modernizarea platformei online, însă ei s-au dus...doar pe servicii de consultanţă.
Întrebat de modificările formularului 600, ministrul de Finanţe aşteaptă ca secretarul de stat să îi şoptească răspunsul.
Este un haos care se prelungeşte. Cel puţin până la 1 martie. 19.800 de români au depus deja formularul 600, fără să ştie dacă el va mai fi valabil sau nu în viitor. Sau cum îşi vor recupera banii, în caz că aleşii renunţă la controversata declaraţie. Statul ar putea returna sumele achitate în plus, în rate întinse chiar şi pe 5 ani.
Formularul 600 pune deja la încercare răbdarea românilor, care aşteaptă la cozi interminabile.
Într-o ţară aliniată la standarde europene, depunerea ar fi fost doar la un click distanţă. Însă, site-ul ANAF nu doar că nu este îmbunătăţit, dar şi cedează în fiecare lună, pe data de 25. Chiar şi Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe, declară că modernizarea platformei online... e un eşec.
Din cei 91 de milioane de dolari împrumutaţi, România a cheltuit peste 22 de milioane doar pe consultanţă. Niciun leu nu a fost investit în IT. Ce s-a întâmplat cu restul banilor? E o întrebare la care ANAF trebuie să răspundă. Până atunci, noi trebuie să returnăm, din bugetul statului, banii luaţi de la Banca Mondială. Prima tranşă - în octombrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰