Antena Meniu Search
x

Video Doar trei categorii de români mai sunt obligați să depună declarația pentru preț plafonat la energie. Reacția unui client, forțat la 80 de ani să stea la cozi uriașe

Uite declaraţia, nu e declaraţia. După ce au stabilit că românii cu două sau mai multe locuinţe vor trebui să depună cereri pentru a beneficia de preţ plafonat la energie, aleşii s-au răzgândit. Nu mai e nevoie de asta pentru că sistemul e prea complicat.  Între timp însă, oamenii stau în frig, la cozi, pentru a depune declaraţiile. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.12.2022, 20:39

Vezi și

În capitală, sute de oameni s-au aşezat conştiincioşi la coadă încă din zorii zilei ca să depună declaraţii pentru a beneficia de preţ plafonat la energie. 

"Am locuinţa mea de Bucureşti şi la ţară am şi eu... A murit mama şi mi-a lăsat o casă. Cea mai mare bătaie de joc. Suntem oameni bătrâni. Am 80 de ani, trebuia să stau aici? Îmi tremură mâinile de frig", a declarat unul dintre clienţi, Alexandru Matache.

"Pur şi simplu îşi bat joc de noi. Nu e admis să dai o hotătâre cu câteva zile înainte de sfârşitul anului", a spus o altă bătrână. Cozi mari au fost şi la centrele furnizorilor din Argeş, Mehedinţi sau Prahova.

"Guvernanţii... Ia uite ce ne fac. Am două proteze la inimă şi trebuie să stau la coada asta. Două ore, cât oi sta. Peste noapte legi, peste noapte se aplică". Doar că ce se aplică azi, nu mai e valabil mâine. 

Pe acelaşi subiect

Avem ziua şi schimbarea în energie. Ministrul Virgil Popescu a anunţat că lucrează la o oug prin care românii care au două sau mai multe imobile să nu mai trebuiască să depună declaraţii pe propria răspundere. Practic, aceştia vor beneficia de preţ plafonat pentru toate locuinţele pe care le deţin. OUG ar putea să fie adoptată săptămâna viitoare, atunci când va avea loc şi ultima şedinţă de guvern din acest an. 

Cine trebuie să depună declaraţii

"Considerăm că este necesar să revenim la forma iniţială a ordonanţei. Întrebarea mea e de ce i-am mai pus pe drum pe oameni? Eu cred că trebuie să vedem acest demers tocmai în întâmpinarea consumatorilor", a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

"Avem aproape 20 de modificări legislative de la data la care a fost aplicat acest mecanism de compensare şi plafonare a preţurilor", a spus avocatul Justin Anghel.

În continuare vor trebui să depună declaraţii familiile monoparentale, cele cu mai mult de trei copii, dar şi persoanele care folosesc aparatură medicală. 

"Aş recomanda să fie utilizate toate mijloacele. Prin mail, prin poştă şi, în cazurile limită, să se mearga la sediile de relaţii cu clienţii", a transmis preşedintele AFEER, Ion Lungu.

"Trebuie depusă atât cererea, cât şi declaraţie pe propria răspundere. pentru a beneficia de aceste măsuri", a mai spus Justin Anghel. Cei mai mulţi furnizori de energie nu au creat pe site-urile lor secţiuni speciale, unde să fie completate declaraţiile. Aşa că singura soluţie acum e transmiterea actelor prin e-mail. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Doar trei categorii de români mai sunt obligați să depună declarația pentru preț plafonat la energie. Reacția unui client, forțat la 80 de ani să stea la cozi uriașe