Antena Meniu Search
x

Dolarul, în scădere la nivel global după preluarea fulger a Credit Suisse

Dolarul a scăzut luni, în condiţiile în care investitorii au reacţionat la preluarea de urgenţă a Credit Suisse de către UBS, la preţul redus de 3 miliarde de franci elveţieni, pentru a preveni extindea unei crize bancare la nivel global, transmite Reuters. Indicele dolarului american, care măsoară moneda în raport cu şase valute majore, a scăzut cu 0,501%, la 103,270, a doua zi după anunţarea fuziunii, atingând cel mai scăzut nivel din 15 februarie, conform news.ro.

de Redactia Observator

la 21.03.2023, 07:08

Dolarul, în scădere la nivel global după tranzacția-fulger pentru stabilizarea Credit Suisse - Profimedia

Între timp, activele de creştere, cum ar fi bitcoin, s-au bucurat de o evoluţie pozitivă. Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a atins luni maximul ultimelor nouă luni şi a crescut cel mai recent cu 4,62%, până la 28.065,00 dolari pe unitate.

"Cred că ori de câte ori oamenii renunță la investițiile periculoase, dolarul va fi lovit", a spus Thomas Anderson, director general la moneycorp America de Nord.

De asemenea, dolarul este afectat şi preocupările legate de băncile regionale din SUA, în ciuda faptului că mai multe bănci mari au depus 30 de miliarde de dolari săptămâna trecută la First Republic Bank, banca americană atragând cele mai mari îngrijorări din partea investitorilor. Acţiunile First Republic au scăzut cu până la 50% luni, fiind ulterior în declin cu aproximativ 39%.

Incertitudinea domină piața

Pe acelaşi subiect

"În special, există riscuri în curs de dezvoltare, sau cel puţin un anumit grad de incertitudine, cu băncile regionale din SUA, care cred că afectează şi activele americane în acest moment", a declarat Bipan Rai, şeful de strategie valutară pentru America de Nord la CIBC Capital.

Conform acordului UBS-Credit Suisse, deţinătorii de obligaţiuni Credit Suisse de rang 1 suplimentar (AT1), în valoare de 17 miliarde de dolari, vor pierde practic investiţiile. Acest lucru i-a enervat pe unii dintre deţinătorii datoriilor, care credeau că vor fi mai bine protejaţi decât acţionarii, şi i-a deranjat pe investitorii în obligaţiunile AT1 ale altor bănci.

Euro a crescut cu 0,54% faţă de dolar, la 1,0724 dolari pe unitate, în timp ce lira sterlină s-a tranzacţionat la 1,2281 dolari, în creştere cu 0,87%. Dolarul a crescut cu 0,24% faţă de francul elveţian, la 0,928 unităţi pentru un franc. Rezerva Federală va anunţa miercuri decizia sa referitoare la ratele dobânzii, ceea ce adaugă un strat suplimentar de incertitudine pentru investitori. Dobânda cheie este în prezent de 4,5% - 4,75%.

Traderii se aşteaptă acum la un vârf al dobânzilor în luna mai, de aproximativ 4,8%, urmat de o serie constantă de reduceri până la sfârşitul anului, dar vor urmări îndeaproape previziunile Fed privind viitoarele mişcări ale dobânzilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Dolarul, în scădere la nivel global după preluarea fulger a Credit Suisse