Antena Meniu Search
x

Video Cum ajung bănci de renume, precum Credit Suisse, să intre în colaps în doar câteva zile. Explicațiile specialiștilor

Economia mondială este zguduită de o nouă lovitură. După o săptămână de coşmar, băncile s-au prăbuşit iar una după alta azi pe bursele internaţionale, iar riscul unei crize bancare uriaşe este tot mai mare. Declinul vine după ce Statele Unite au fost martorele celui mai mare eşec bancar din ultimii 15 ani, iar Elveţia îşi vede a doua cea mai mare bancă salvată de la faliment în ultimul moment.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 22:25

Vezi și

Seismul de pe pieţele financiare s-a simţit de la primele ore, după ce, acţiunile Credit Suisse, gigantul eleveţian abia salvat de la prăbuşire, s-au prăbușit cu peste 60%. Imediat şi alţi giganţi au început să se clatine. Acţiunile Deutsche Bank au pierdut şi ele între aproape 5 şi 9% din valoare.

Cât au pierdut băncile în ultimele zile

Credit Suisse -72%

UBS -8,6%

Pe acelaşi subiect

Deutsche Bank -7%

UniCredit - 6,47%

HSBC -5%

Radu Georgescu, analist financiar: Este un efect de domino. Atunci când o bancă are probelem trage după ea şi celelate bănci.

Deprecierea vine în ciuda faptului că, la presiunea oficialilor elveţieni, UBS, care are o valoare de piaţă de 60 de miliarde de dolari, şi-a cumpărat rivalul Credit Suisse cu puţin peste 3 miliarde de dolari. Astfel ia naştere una dintre cele mai mari alianţe bancare din lume.

Karin Keller-Sutter, ministrul de Finanțe elvețian: Falimentul Credit Suisse ar fi avut un prejudiciu colateral uriaș pe piața elvețiană, ar fi avut un risc de contagiune a UBS și a altor bănci elveţiene, dar şi la nivel internațional.

Cum s-a prăbușit Credit Suisse

Degrigonlada Credit Suisse a început luna trecută, în urma unui raport financiar care i-a demoralizat pe investitori. Săptămâna trecută cţiunile băncii s-au prăbuşit pe bursă. În doar cteva zile, Credit Suisse a pierdut 17 miliarde de dolari.

Radu Georgescu, analist financiar: Tot sistemul bancar funcţionează pe încredere. Oamenii pun banii la bancă pt că au încredere că îi vor scote înapoi. Atunci când apare un eveniment neprevăzut, oamenii retrag masiv. În momentul în care oamenii intră în panică şi încep să retragă masiv, băncile nu au de unde să dea aceşti bani pentru că nu îi au.

Tonul crizei bancare a fost dat de evenimentele de peste Ocean, când Silicon Valley Bank, banca start upurilor, a intrat în faliment. După ea, Signature Bank, în timp ce First Republik Bank a avut nevoie de un ajutor de 30 de miliarde de dolari pentru a-şi continua activitatea. De atunci, efectul de domino s-a răspândit în întreaga lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Cum ajung bănci de renume, precum Credit Suisse, să intre în colaps în doar câteva zile. Explicațiile specialiștilor