Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Cât de mult putem negocia preţul unui apartament. "Fereastră bună de achiziţie"

Românii care voiau să îşi cumpere o locuinţă în această perioadă încep să se gândească de două ori înainte de a-şi investi banii. În timp ce unii fac un pas în spate de teama războiului din Ucraina, alţii vor să vadă dacă preţurile apartamentelor vor mai scădea în lunile următoare. Deşi cererea a stagnat de două săptămâni, proprietarii şi dezvoltatorii nu lasă loc de negociere când vine vorba de preţ.  

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 10.03.2022, 22:51

Vezi și

Primele zile de război în Ucraina au răsturnat situaţia şi pe piaţa imobiliară de la noi. Tranzacţiile au fost blocate de incertitudine, iar potenţialii cumpărători şi-au evaluat cu mai multă atenţie economiile. "Sunt două categorii: persoane reticente, care au pus pe aşteptare şi persoane care profită de oportunităţile nou apărute în piaţă. Au apărut discount-uri destul de bune, sunt proprietari care vor să aibă un refugiu de cash în perioada aceasta şi sunt cumpărători care aşteptau astfel de oportunităţi pentru a cumpăra", spune Alexandru Adam, agent imobiliar. 

Tranzacţiile au scăzut cu aproape 20% în 7 zile

În ultimele două săptămâni tranzacţiile au scăzut, la nivelul întregii ţări, cu aproape 20% faţă de perioadele normale, arată datele centralizate de specialişti. Paradoxal, preţurile au rămas aceleaşi ca şi până acum. Chiar dacă mai găsim oferte bune, ele sunt prea puţine raportat la cererea mare de locuinţe. 

Negocierea le poate aduce mari avantaje clienţilor

Pe acelaşi subiect

Dacă în cazul apartamentelor nou construite dezvoltatorii şi-au inclus deja costurile de construcţie şi atunci negocierea nu aduce mari avantaje pentru clienţi, în cazul apartamentelor cumpărate direct de la proprietar negocierea ne poate aduce o economie chiar şi de 10 la sută. "S-ar putea ca momentul de faţă să reprezinte o bună fereastră de achiziţie tocmai pe fondul acestei nesiguranţe pe care cu toţii o avem, fie că suntem cumpărători, fie că suntem proprietari. Este posibil să vedem creşteri masive de preţ şi anul acesta din cauza scumpirii materialelor de construcţii. E de bun augur o încercare de negociere", Daniel Crainic, specialist în imobiliare. 

"Caz concret. Două camere într-un ansamblu rezidenţial - 119.000. Iar preţul vechi la alt proprietar care nu a modificat preţul- 147 de mii. În cazul unei garsoniere - preţul nou 69.500. Iar o altă garsonieră cu preţul vechi înainte de această perioadă - 80 de mii 500. 5-10% se poate găsi", prezintă un agent imobiloar oferta. 

Experiment: Cât de mult putem negocia preţul unui apartament

Echipa Observator a vrut să vadă cât de mult se poate negocia preţul în această perioadă. Colegii noştri au pretins că sunt interesaţi de o garsonieră într-o zonă de lângă metrou. Bugetul de care dispun: 65 de mii de euro, cash. Primul anunţ pentru care sunăm: un studio de 77.500 de euro. "La cele mai multe se poate negocia, dar depinde cât de mult. La aceasta mă gândesc că undeva la 75.000 de euro, mai jos nu cred. Sunt vreo cinci, şase garsoniere în zonă, dar toate bat în acelaşi preţ, să ştiţi. Mulţi (proprietari n.r.) nu au nevoie de bani, neaparat. Dacă le vând, le vând, dacă nu..."

Altă ofertă, şanse la fel de mici de negociere. "Se mai negociază, ce-i drept, dar nu atât de mult cât doriţi dumneavoastră. Eventual maxim o mie de euro"

"Suntem într-o piaţă a vânzătorului, în care proprietăţile, ca stocuri, sunt puţine şi cererea este foarte mare. Ăsta este motivul pentru care, inclusiv în perioada pandemiei, preţurile în imobiliare au crescut", explică David Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România. 

Peste 58 de mii de imobile vândute în România luna trecută

În februarie s-au vândut peste 58 de mii de imobile la nivelul întregii ţări, cu 19 mii mai multe faţă de ianuarie şi cu 8 mii mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele de la Agenţia Naţională de Cadastru. Martie, însă, este o lună atipică şi în sectorul imobiliar. Analiştii ne îndeamnă să ne analizăm bine bugetul înainte de orice achiziţie. "Eu m-aş gândi în primul rând la puterea mea de cumpărare; dacă am un salariu sigur în continuare- cât de cât. 5,41 În această perioadă multă lume preferă să aştepte măcar câteva luni, să vadă ce se mai întâmplă. 6,10 Costul vieţii va fi unul mai ridicat", Laurian Lungu, economist. 

În continuare, cele mai multe apartamente şi terenuri se vând în Capitală, Ilfov, Timiş şi Cluj. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Experiment Observator. Cât de mult putem negocia preţul unui apartament. "Fereastră bună de achiziţie"