Antena Meniu Search
x

Exporturile de ceasuri ale Elveției, în scădere după 2 ani. Vânzările din China, a doua cea mai mare piață, s-au micșorat cu aproape 17% într-o lună

Exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut uşor în iulie, primul declin lunar din ultimii peste doi ani, deoarece cererea a început să încetinească, în contextul preţurilor mai ridicate şi a presiunilor economice, transmite Bloomberg. Datele statistice publicate de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au scăzut luna trecută cu 0,9%, în termeni de valoare, la 2,2 miliarde franci elveţieni (2,5 miliarde de dolari), pe fondul reducerii cererii, în special din China, transmite Agerpres.

de Adrian Popovici

la 22.08.2023, 13:46

Unul dintre cele mai faimoase exporturi ale Elveției, în declin pentru prima dată după aproape doi ani - Shutterstock

Exporturile către China, a doua mare piaţă după SUA, au scăzut în iulie cu 16,6%, după creşterea semnificativă de anul trecut. Singapore, o altă pieţe cheie, a înregistrat un declin de 7,9%. În iulie, livrările către SUA au crescut cu 5,2%. În 2021, Statele Unite au depăşit China, devenind principala piaţă pentru ceasurile elveţiene.

Datele sugerează că cererea ridicată pentru ceasurile elveţiene costisitoare a început să se atenueze, în condiţiile în care pe ansamblul anului trecut, exporturile de ceasuri elveţiene au atins un nivel record de peste 24 de miliarde de franci. Brandurile de la Omega la Patek Philippe şi Rolex au majorat preţurile, pentru a compensa costurile de producţie mai ridicate.

Producătorii de ceasuri ar putea avea de suferit

Analistul Patrik Schwendimann de la Zuercher Kantonalbank susţine că declinul lunar al exporturilor este neaşteptat şi ar putea afecta negativ acţiunile Richemont şi Swatch Group AG. "Totuşi, ca de obicei, o singură lună de scădere a exporturilor de ceasuri nu ar trebui supraestimată", a explicat el, previzionând o revenire a creşterii exporturilor în august şi septembrie.

Pe acelaşi subiect

Ultima dată când s-a înregistrat o scădere lunară a exporturilor de ceasuri elveţiene a fost în ianuarie 2021.

"Uşorul declin nu va avea un impact semnificativ asupra tendinţei generale previzionată pentru 2023", a apreciat Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie.

Exporturile au scăzut pe toate segmentele d epreţ, cu excepţia ceasurilor cu preţuri de peste 3.000 franci elveţieni, unde s-a înregistrat un avans de 2,2%. Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Exporturile de ceasuri ale Elveției, în scădere după 2 ani. Vânzările din China, a doua cea mai mare piață, s-au micșorat cu aproape 17% într-o lună