Antena Meniu Search
x

Video Lista alimentelor care vor avea preţul scăzut în perioada următoare. Acord temporar între Guvern şi magazine

Alimentele de bază vor fi mai ieftine de luna viitoare. Preţurile vor scădea prin plafonarea temporară a adaosului comercial. Adaos care ajunge și la 70% în multe cazuri. Lista cu alimentele care vor costa mai puţin a ajuns deja la Guvern. Proiectul ar trebui adoptat peste exact o săptămână.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 22.06.2023, 21:39

Vezi și

"Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Pe ea figurează pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, uleiul, legumele și fructele proaspete. Doar alimentele care fac parte din mărcile de brand sau cele proprii. Sortimentele premium vor fi excluse. "Nu este vorba de un preţ fix la un aliment. Este vorba de o limitare a adaosului comercial", a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei. Executivul anunţa iniţial că plafonarea adaosului se va face pe tot lanţul de producţie, acum s-a răzgândit - producătorii nu vor renunţa la profitul lor.

Analiştii economici spun însă că retailerii îşi vor compensa singuri reducerile de preţuri

Pentru început plafonarea adaosului comercial s-ar putea face în mod voluntar, de către retaileri, pentru o perioadă de 3 luni, iar mai apoi perioada ar putea fi prelungită. Dar dacă la raft nu vor apărea ieftiniri, atunci Guvernul poate să vină cu o hotărâre prin care să impună această plafonare. "Mi-e greu să cred că cineva îşi reduce voluntar adaosul comercial. Mai ales într-o perioadă în care foarte mulţi au avut pierderi", a declarat Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară. "Un produs care la producător are un preţ de 10 lei, astăzi poate să ajungă la raft cu 22 de lei. Pe metodologia pe care am propus-o, ar fi putut să ajungă la un preţ de 16 lei", a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei.

Analiştii economici spun însă că retailerii îşi vor compensa singuri reducerile de preţuri. "Mărind alte adaosuri comerciale. Sau modificând oferta de produse. Asistăm la o mişcare politică. prin care guvernul ameninţă magazinele să ieftinească anumite produse", a declarat Bogdan Glăvan, analist economic. Cele mai noi date Eurostat arată că unele produse alimentare de la noi sunt mai scumpe ca în Vest. Uleiul, untul şi margarina costă cu 9% mai mult faţă de media Uniunii Europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Lista alimentelor care vor avea preţul scăzut în perioada următoare. Acord temporar între Guvern şi magazine