Antena Meniu Search
x

Video Măsuri de securitate fără precedent în România. Bazele NATO din mai multe ţări, sub alertă teroristă

Măsuri de securitate fără precedent în România, după ce bazele americane din toată Europa au ridicat nivelul de alertă teroristă la un nivel aproape maxim- "Charlie". Asta înseamnă că riscul unui atac terorist este iminent, potrivit informaţiilor pe care le au oficialii americani.

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 20:33

De duminică seară, bazele militare americane din europa şi-au ridicat nivelul de alertă la "Charlie" al doilea cel mai înalt, pe fondul temerilor că un atac terorist ar putea viza personalul sau unităţile militare. 

"Acest nivel Charlie înseamnă o dublare a sistemelor de apărare, patrule, o vigilenţă sporită, serviciile sunt cumva dublate şi există o prezenţă suplimentară de intervenţie rapidă în cadrul acestor unităţi, supravegherea este de asemenea crescută", explică generalul Cristi Barbu.

Nivelul de alertă, ridicat la cel mai înalt nivel - Charlie

Vezi și

Baza aeriană Spangdahlem, din vestul Germaniei, a emis o alertă proprie prin care le-a interzis piloților să poarte uniformele în afara bazei, ca măsură de precauție, spunându-le să facă naveta în haine civile. De peste 10 ani, spun oficiali SUA, nu a mai fost ridicat nivelul de alertă la unităţile americane de pe teritoriile altor state. 

Pe acelaşi subiect

Americanii au peste 200 de baze active în Europa sub diverse forme, logistică, depozite, tabere. Cele mai multe sunt în Germania şi Italia. Urmate apoi de Belgia, Bulgaria, România, Spania şi Grecia. Fondurile investite de Pentagon în țara noastră, vorbim de peste 360 de milioane de dolari, au mers către șase obiective militare: Baza aeriană Câmpia Turzii; Poligonul Cincu, Aerodromul Mihail Kogălniceanu, Tabăra principală Mihail Kogălniceanu, baza de la Deveselu și Poligonul Smârdan. SUA controlează 750 de obiective militare, de trei ori mai mult decât celelalte state ale lumii la un loc, potrivit unui raport. 

Experţii militari spun că sunt o serie de motive care au dus la ridicarea alertei. Cum ar fi: apropierea zilei naţionale pe 4 iulie, alegerile, dar şi războaiele din Ucraina şi Orientul mijlociu. Nu in ultimul rand, actele de spionaj. 

"A crescut gradul de spionaj şi de intervenţie pe teritoriul european din partea unor forţe, ne referim aici la Rusia, ne referim la Belarus, dar putem să ne referim şi la alte persoane care nu fac parte din această zonă eurocaucaziană, ci poate chiar şi din zona orientului mijlociu", spune generalul Cristi Barbu

În România, au fost incidente de spionaj la baza Mihail Kogălniceanu de la Constanţa, unde a fost suprins un "roi" de drone. În plus, un român a fost arestat şi acuzat că vindea rușilor informații despre obiective NATO de la noi.

Și armata română ia măsuri speciale

"Vor avea efective sporite şi vor avea atenţii implicit mărite în proximitatea acestor unităţi militare, în exterior, pe o distanţă de câţiva km buni. Vor face serviciu suplimentar de supraveghere şi atenţionare. Plus celelalte elemente de interceptare în cazul în care sunt semnalate unele tentative", spune generalul Cristi Barbu

"Războiul din Ucraina ne-a făcut pe toţi mai conştienţi de pericolele războiului hibrid. Rolul structurilor de informaţii este cu atât mai important. Trebuie să rămânem vigilenţi", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Şi alte state sunt în alertă maximă, Germania şi Franţa au sporit securitatea pentru campionatul european de fotbal şi pentru jocurile olimpice din cauza amenintărilor teroriste. La misiunile din aceste ţări participa şi politsti și jandamri români. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri economice » Măsuri de securitate fără precedent în România. Bazele NATO din mai multe ţări, sub alertă teroristă