Antena Meniu Search
x

Bazele militare americane din Germania, Italia, România și Bulgaria au ridicat nivelul de alertă la "Charlie", amenințare teroristă

Mai multe baze militare americane din Europa, inclusiv în România, au ridicat nivelul de alertă de securitate pe fondul unei posibile amenințări teroriste, relatează CNN și publicația militară Stars and Stripes.

de Redactia Observator

la 30.06.2024 , 23:38

Bazele militare americane din Germania, Italia, România și Bulgaria au ridicat nivelul de alertă la "Charlie", amenințare teroristă
Baza militară americană de la Ramstein, Germania - Profimedia

Mai multe baze militare americane din Europa au fost puse în stare de alertă sporită în weekend din cauza îngrijorărilor că un atac terorist ar putea viza personalul sau instalațiile militare, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

Alertă teroristă la mai multe baze americane din Europa

Starea de alertă a fost ridicată la nivelul "Charlie", care înseamnă amenințare teroristă iminentă. Potrivit Armatei SUA, această măsură "se aplică atunci când are loc un incident sau sunt primite informații care indică o anumită formă de acțiune teroristă, fiind probabilă vizarea personalului sau a instalațiilor".

Articolul continuă după reclamă

Alerta a fost emisă la garnizoana armatei americane din Stuttgart, Germania, care este și sediul Comandamentului European al americanilor. Directive similare au fost trimise și altor baze din Germania, inclusiv bazei Rheinland-Pfalz și bazei aeriene de la Ramstein, care împreună formează cea mai mare comunitate militară americană din afara țării. Alerta garnizoanei Rheinland-Pfalz include baza Baumholder și instalațiile militare periferice din România și Bulgaria, potrivit Stars and Stripes.

Pe acelaşi subiect

Ce este nivelul de alertă "Charlie"

Baza Aeriană Aviano din Italia a crescut și ea nivelul de alertă la "Charlie", iar alte baze din Italia au introdus măsuri sporite de securitate. Nivelurile de alerte de securitate ale armatei SUA sunt: Normal, Alpha, Bravo, Charlie și Delta, care este și cea mai înaltă stare de alertă. Bravo a devenit un nivel obișnuit de alertă în baze multă vreme după atacurile din 11 septembrie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Armata SUA a primit o "amenințare activă și credibilă"

Unul dintre oficialii americani, care este staționat la o bază din Europa, a declarat pentru CNN că nu a văzut acest nivel de amenințare "de cel puțin 10 ani" și a spus că de obicei înseamnă că armata a primit o "amenințare activă și credibilă".

Nu este clar ce informații au declanșat alerta de securitate sporită, dar autoritățile din Europa au avertizat în legătură cu o potențială amenințare teroristă în special înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris din iulie și în timpul actualului Campionat European de fotbal din Germania.

Dan Day, purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, a refuzat să ofere detalii despre întărirea securității. El a declarat pentru CNN că USEUCOM "evaluează în mod constant o varietate de factori care joacă un rol în siguranța comunității militare americane din străinătate. Ca parte a acestui efort, de multe ori luăm măsuri suplimentare pentru siguranța personalului. Din motive de securitate operațională nu vom intra în detalii specifice, dar rămânem vigilenți".

Membrii comunității militare trebuie să raporteze orice activitate suspectă, să monitorizeze avertizările de călătorie ale Departamentului de Stat și să ia măsuri de precauție pentru a minimiza riscurile, a mai transmis EUCOM.

De obicei, comandamentele militare refuză să ofere detalii despre modificările măsurilor de protecție din motive de securitate. Sâmbătă, baza aeriană Spangdahlem, din vestul Germaniei, a emis o alertă proprie prin care le-a interzis piloților să poarte uniformele în afara bazei, ca măsură de precauție, spunându-le să facă naveta în haine civile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Stiri externe » Bazele militare americane din Germania, Italia, România și Bulgaria au ridicat nivelul de alertă la "Charlie", amenințare teroristă