Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Meseria cu salarii de peste 2.000 de euro, pentru care Victoria a venit din Italia. Va face un curs de doar o lună

Meseria e brăţară de aur... cu diamante! Mai ales pentru cei care termină cursurile şcolii de gemologie din Timişoara. Orele sunt predate de un expert, în familia căruia tainele pietrelor preţioase se transmit din generaţie în generaţie. 

de Iulia Pop

la 12.10.2024 , 20:10

În lumina specială, diamantul este întors pe toate părțile și analizat cu mare atenţie. Apoi, prin calcule elaborate, se obţin valorile care îi stabilesc perfecţiunea. 

Şcoală unică în lume, la Timişoara

Sute de oameni, din ţară şi din străinătate, au trecut, în ultimii ani, prin şcoala de la Timişoara, unde se formeaza gemologi. Sunt singurele cursuri din lume unde absolvenţii primesc o diplomă de stat, eliberată de Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei.  Aici, învaţă să analizeze diamantele, să le identifice şi să le clasifice, pentru a putea stabili apoi valoarea lor de piaţă.  

Vezi și

La finalul cursului, gemologii şcoliţi la Timişoara pot lucra oriunde în lume. Expertiza lor este extrem de importantă şi vor ştii să spună cu exactitate că acest inel încastrat în diamante şi cu unul central de 1 karat, costa 30.000 de euro. Că aceşti cercei au diamante cu culoare şi claritate ideale şi costa 15.000 de euro, iar colierul e doar 5.000 de euro.

Pe acelaşi subiect

Ce salariu are un gemolog

Victoria este bijutier în Italia şi a venit la Timişoara special pentru diploma de gemolog.

Dan Giurgiu este preşedintele Centrului Gemologic Român, prima organizaţie de informare, cercetare şi studiu în acest domeniu din România şi printre puţinele de pe glob. Prin mâinile sale au trecut cursanţi din toată lumea. "Pentru noi este destul de nouă această meserie şi e o provocare, pentru că despre un metal preţios aur, argint sau platină, se poate spune câte karate are, ce valore, în schimb la diamante, preţul şi valoarea reală este relevată în urma unei analize tehnico ştiinţifice", ne-a spus Dan Giurgiu.

Școlit în străinatate, inclusiv la bursa mondială de diamante din Tel Aviv, a reuşit să îi insufle pasiunea pentru pietre preţioase şi fiului său, care acum îşi scrie teza de doctorat în gemologie, predă la universitatea din Bucureşti şi are deja 10 ani de experienţă în domeniu. La Timişoara au venit de-a lungul anilor inclusiv instituţii ale statului, precum Banca Naţională, DIICOT, Poliţia sau ANAF, cu diamante de milioane de dolari la evaluare. Cursul unde se formează gemologi durează 4 săptămâni şi costă 4.000 de lei. Studiul nu se întrerupe după absolvire, pentru că apar mereu informaţii noi. 500 de gemologi are până acum România, iar salariul acestora poate trece şi de 2.000 de euro.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Vi s-a cerut vreodată şpagă în spitale?
Observator » Ştiri economice » Meseria cu salarii de peste 2.000 de euro, pentru care Victoria a venit din Italia. Va face un curs de doar o lună