Video Salariul "decent" cerut de un tânăr pentru angajare. Patronii oferă în medie cu 30% mai puţin
Românii sunt tot mai pretenţioşi la angajare. Cer cu 30% mai mulţi bani decât oferă angajatorii, un program cât mai flexibil şi colegi înţelegători. Tinerii sunt mai selectivi decât seniorii, iar patronii fac eforturi pentru a-i putea atrage cu diferite beneficii.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
Specialiştii susţin că asistăm la cele mai mari discrepanţe de pe piaţa muncii de după pandemie între dorinţele celor care doresc să se angajeze şi oferta patronilor.
"În primul rând să poată acoperi costurile de a trăi, o chirie şi un trai decent. O sumă foarte bună de început mă gândesc că ar fi undeva între 5.000 - 6.000 ron", a declarat un tânăr. "Un mediu de lucru plăcut, unde te duci cu drag, colectivul poate de multe ori nu găseşti ce ţi se potriveşte, tot timpul eşti într-o căutare, să-ţi găseşti menirea", adaugă o tânără.
În ce domenii se observă cele mai mari discrepanţe
Diferenţele cele mai mari se observă în domenii precum sănătate, financiar, management sau call-center. De exemplu, pentru poziţia de manager de magazin candidaţii cer acum aproximativ 1.800 de euro, iar angajatorii sunt pregătiţi să dea între 1.200 şi 1.600 de euro. Astfel, se creează un decalaj de peste 30%.
Scumpirile şi dorinţa de stabilitate sunt principalele motive pentru care angajaţii români se gândesc de două ori înainte de a semna un contract nou de muncă.
"Un candidat pentru a face o schimbare în cartieră va solicita un salariu cu 20-30% mai mare pentru că un job presupune incertitudine, nesiguranţă şi atunci este normal să aibă această nevoie de a compensa nesigranţa printr-un venit suficient de mare încât să se simtă mai liniştit", a declarat Oana Datki, specialist HR. "Vorbim totuşi de inflaţie, de un an în care măririle salariale nu au venit aşa cum au venit în anii anteriori", explică Ana Vişan, director marketing platformă de recrutare.
Angajatorii sunt tot mai preocupaţi de crearea unei experienţe de lucru
Angajatorii sunt tot mai preocupaţi de crearea unei experienţe de lucru cât mai complexe şi nu mai sunt concentraţi doar pe salarii, ci şi pe beneficiile şi activităţile pe care le pot face angajaţii la muncă.
"Partea de colectiv este foarte importantă pentru generaţia tânără. Ei îşi doresc să aibă un vibe foarte interesant. Să aibă zi scurtă, să poată să vină la muncă şi să aibă mâncarea asigurată sau să aibă anumite petreceri tematice în anumite zile", spune Ionuţ Păun, director hr lanţ de restaurante.
"Oamenii se raportează într-un mod mai sănătos la locul de muncă, ştiu să pună nişte bariere între viaţa privată şi viaţa profesională, îşi dau seama că este important să primeşti în măsura în care oferi", adaugă Alina Stepan, country manager companie sondaje.
Angajaţii români sunt interesaţi şi de cine sunt conduşi. 44% aleg cu precădere un manager care motivează echipa, în timp ce doar 5% dintre cei intervievaţi aleg un şef care ia decizii de unul singur.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰