Antena Meniu Search
x

Moody's: Există riscul ca "turbulența" bancară din SUA să nu poată fi controlată

Agenția de rating Moody’s care a înrăutăţit marţi perspectiva sistemului bancar al SUA de la stabilă la negativă transmite că există riscul ca "turbulența" bancară să nu poată fi controlată, potrivit Market Watch.

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 15:21

Moody's: Există riscul ca "turbulența" bancară din SUA să nu poată fi controlată
Moody's - Shutterstock

În ciuda acțiunilor rapide din partea autorităților de reglementare și a factorilor de decizie, există un risc tot mai mare ca stresul din sistemul bancar să se răspândească şi în alte sectoare ale economiei SUA, "declanșând daune financiare și economice mai mari decât cele anticipate", a transmis Moody's Investors Service, una dintre cei mai mari trei agenţii de rating financiar. 

Există riscul ca oficialii "să nu poată reduce turbulențele actuale fără repercusiuni de durată și cu potențial grav atât în interiorul și cât dincolo de sectorul bancar" a transmis Atsi Sheth, directorul general la Moody's într-o notă informativă distribuită joi. Totuși, punctul de vedere al agenției este că oficialii americani vor "reuși în general".

Moody's a anunţat marţi că a înrăutăţit perspectiva atribuită sistemului bancar al SUA de la stabilă la negativă, citând riscurile ridicate pentru sector după turbulenţele provocate de colapsul Silicon Valley Bank (SVB), care a alimentat temerile privind contagiunea.

Evoluţiile de la Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp şi Signature Bank au deteriorat mediul operaţional pentru sectorul bancar american, care se confruntă acum cu o criză de încredere, atât din partea investitorilor, cât şi a deţinătorilor de depozite, susţine Moody's.Creditorii care au pierderi "substanţiale" din tranzacţiile cu titluri de valoare şi depozite neasigurate ar putea fi afectaţi, deoarece clienţii caută alternative mai sigure pentru depozitele lor, susţine agenţia de evaluare financiară. 

În ultimele zile acţiunile băncilor americane s-au prăbuşit, chiar dacă Guvernul a intervenit pentru a-i salva pe deponenţii SVB şi a anunţat o nouă facilitate de creditare pentru a susţine finanţarea băncilor şi a evita o nouă panică în rândul deponenţilor.  Miercuri, Rezerva Federală, instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat o nouă majorare a dobânzii de referinţă, continuând acţiunile de reducere şi stabilizare a inflaţiei, în ciuda contextului financiar şi geopolitic instabil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Moody's: Există riscul ca "turbulența" bancară din SUA să nu poată fi controlată