Antena Meniu Search
x

Video Planeta se teme de o nouă criză financiară. Ce spune cel mai bogat român din SUA despre falimentul SVB

Nori negri deasupra economiei globale. După falimentul-şoc de sâmbătă al unei bănci importante din Statele Unite, Silicon Valley Bank, încă două sunt pe marginea prăpastiei. În America a început panica - unii au început să stea la cozi ca să îşi retragă banii. Celui mai bogat român din Statele Unite, George Haber, toate acestea îi aduc aminte de marea criză din 2008. Hemoragia a început şi în Europa - bursele au scăzut semnificativ astăzi. 

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 19:38

Vezi și

Căderea băncii americane Silicon Valley Bank are efecte de domino. Autorităţile financiare au închis ieri Signature Bank, o cunoscută bancă. First Republic Bank pare şi ea în colaps - acţiunile ei au scăzut cu 70%. George Haber, unul dintre cei mai influenţi antreprenori din Silicon Valley, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari, este îngrijorat de criza pe care a anunţat-o al doilea mare faliment din istoria Americii - Silicon Valley Bank.

George Haber, antreprenor: "M-a afectat sentimental, enorm de mult. Toate startup-urile mele şi companiile în care am fost eu participant aveau banii acolo, îi cunosc pe fondatorii acestei bănci. Acum, personal, câţi bani am câştigat eu sau pierdut nu cred că mă va afecta foarte mult. În ultimii ani au cam luat-o razna cu investiţiile pe care le făceau şi cu crypto currency. Această bancă a pierdut mai mulţi bani într-o zi decât a dat America Ucrainei pentru a ţine un război. Vorbim de sute de bilioane de dolari care au dispărut. Care, de fapt, nu existau. În termen mai lung, va afecta toate sistemele bancare globale."

Biden, apariţie pentru a linişti pieţele financiare

În Massachusetts, zeci de americani stau la cozi ca să retragă economiile din bănci, convinşi că vor urma şi alte falimente bancare. Pentru a potoli panica, preşedintele Statelor Unite a transmis un mesaj public.

Pe acelaşi subiect

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: "Depozitele voastre vor fi acolo când veţi avea nevoie de ele. Micile întreprinderi din toată țara care depun la aceste bănci pot respira uşurate, știind că își vor putea plăti muncitorii și își vor plăti facturile, iar angajații harnici pot respira la fel de uşuraţi. Nu va fi suportată nicio pierdere de către contribuabili."

Colapsurile din sistemul bancar american au produs o puternică undă de șoc şi pe bursele din Europa, care au avut căderi între 6 şi 10%. Şi în România ar putea exista probleme, cred unii economişti.  

Radu Georgescu, economist: "Probabil că şi în 2023 vor fi bănci din România care vor avea probleme. Sistemul bancar din România are cea mai mare expunere pe obligaţiuni din Europa. Avem o bulă speculativă pe zona imobiliară. La fel este un bolovan cu creditele de consum." 

Experţii Băncii Naţionale îi contrazic pe prevestitorii apocalipsei financiare. Sunt siguri că nu se poate repeta situaţia Sillicon Valley bank. Sistemul bancar românesc este solid.

Cristian Popa, membru în CA BNR: "Sectorul bancar românesc este solid, este lichid, are rezultate financiare solide, un grad de solvabilitate foarte bun, chiar peste media europeană. Băncile noastre nu pot da asemenea credite cum au fost date de acea banca americană şi nici nu pot investi în astfel de instrumente în care banca aceea a investit pentru că nu permitem credite fără garanţii." 

În România, statul garantează depozitele bancare în limita a 100.000 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Planeta se teme de o nouă criză financiară. Ce spune cel mai bogat român din SUA despre falimentul SVB