Antena Meniu Search
x

Video Nici pandemia, nici scumpirile nu au oprit achiziţiile de case sau terenuri. Piaţa imobiliară a prins avânt: cele mai mari vânzări din ultimii 5 ani

Pandemia a impulsionat marea migraţie a românilor din blocuri spre case. Numărul celor care şi-au cumpărat astfel de locuinţe în primele zece luni din acest an e mai mare decât cel din aceeaşi perioadă din 2019. În plus, sunt tot mai mulţi şi cei care îşi cumpără terenuri ca să construiască singuri.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 17.11.2021, 20:06

Vezi și

Pandemia nu a scăzut cu nimic dorinţa românilor de a avea propria casă. Aşa că au cumpărat. "Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în octombrie 2021 în Bucureşti, Ilfov şi Braşov. Dacă facem o comparaţie cu primele 10 luni ale anului trecut, observăm o creştere semnificativă", explică Andreea Crasnopolschi, purtător de cuvânt ANCPI. Ba mai mult, 2021 arată mai bine şi decât perioada de dinainte de criza sanitară. Dacă în perioada ianuarie – octombrie 2019 au fost tranzacţionate puțin peste 441 de mii de imobile, numărul a crescut la peste 465 de mii în aceeaşi perioadă în 2020, ca să ajungă la peste 566 de mii în primele zece lui din acest an.

Imobiliare. Case noi şi terenuri, la mare căutare

Platformele de anunţuri arată că preferate sunt casele şi vilele, cele mai căutate zone fiind oraşele mari şi zonele metropolitane. "Observăm o creştere la nivel naţional pentru casele de vânzare de 34,6%. Practic, au fost până luna asta vândute peste 160.000 de case", spune Silvia Căruceriu, brand manager platformă de anunţuri. Mulţi aleg să cumpere doar terenul. "Acest lucru se datorează pe de-o parte preţului mai accesibil, îşi pot construi o casă în ritmul lor şi pe măsură ce fac rost de bani", precizează Silvia Căruceriu.

În 2021 s-au vândut cele mai multe case din ultimii 5 ani

Iar dacă cerere e, atunci creşte şi oferta dezvoltatorilor de cartiere rezidenţiale. "2021 a fost clar anul în care s-au vândut cele mai multe case dacă facem o comparaţie cu ultimii 5 ani, spre exemplu. Caută foarte multe vile, case cu grădină, apartamente cu grădină, chiar şi case modulare care pot fi amplasate oriunde, dacă deţin un teren", arată Ramona Ganea, director dezvoltator imobiliar.

Surprinzător, sunt şi mulţi care preferă să închirieze case, în loc să investească în achiziţia lor. Doar în octombrie, căutările pentru case şi vile de închiriat a fost cu 82% mai mare faţă de luna precedentă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Nici pandemia, nici scumpirile nu au oprit achiziţiile de case sau terenuri. Piaţa imobiliară a prins avânt: cele mai mari vânzări din ultimii 5 ani