Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Piaţa imobiliară nu simte criza. Preţurile cresc, iar specialiştii spun că unele sunt supraevaluate şi cu 20%: "O negociere e esenţială"

Pe piaţa imobiliară nu bate vânt de criză. Din contră. Preţurile tot cresc. Inclusiv locuinţele vechi s-au scumpit cu 10 procente până acum. Dacă în unele cazuri, preţul este dictat de zonă, în altele este pur speculativ. Analiştii spun că e de multe ori cu 20% supraevaluat.

de Andra Mitu

la 14.10.2021 , 18:13

"Acum trei ani am luat un apartament cu 140.000. Aş putea să îl vând cu 300.000 de euro", spune un proprietar. Pentru aceştia, scumpirea materialelor de construcţie e pretextul perfect pentru a majora preţurile. Inclusiv pentru locuinţele construite acum 40 de ani, proprietarii au alte pretenţii. "Dacă vorbim de Floreasca, Aviatorilor, Dorobanţi, unde se construiesc imobile noi, care aduc plus valoare zonei, da e un fenomen de progresie şi preţurile imobilelor vechi chiar şi din anii '60 – '80 au crescut unele cu 8% poate 10%", a declarat Toma Filipovici, preşedinte Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România.

La nivel naţional un apartament se vinde acum, în medie cu 1.507 euro metrul pătrat

Pe ansamblu însă, pe piaţa locuinţelor vechi, experţii în imobiliare vorbesc despre speculaţii. "Listăm un apartament la 100.000 valoarea lui reală e de 87.500. Ei bine, până se adaptează acest preţ e posibil ca el să se vânda chiar şi sub această cifră. De la ultimul preţ de listare până la preţul de tranzacţionare sunt 7 procente. Dar de la primul preţ până la vânzare pot fi 20%", mai spune Toma Filipovici, preşedinte Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România.

Vezi și

"Nu se justifică aceste creşteri de preţuri. Au fost construite în trecut, nu s-a schimbat nimic la regimul de proprietate a lor, nu au crescut taxele, iar aceatsa creştere e doar una speculativă", a declarat Adrian Negrescu, consultant economic. Speculativ sau nu, unii cumpărători sunt dispuşi să plătească. De frică. Specialiştii ne sfătuiesc însă să nu cădem în capcane şi să negociem pe cât posibil preţul. Pentru asta, trebuie să stim dinainte care este pretul zonei. "Să te uiţi pe site-urile de imobiliare şi să scazi un 10-15% din acel preţ. O negociere e esenţială", a declarat Adrian Negrescu, consultant economic. La nivel naţional un apartament se vinde acum, în medie cu 1.507 euro metrul pătrat. Între locuinţele noi şi cele vechi diferenţa de preţ nu este foarte mare. În Capitală, spre exemplu, diferenţa este de doar 60 de euro pe metrul pătrat. De altfel, Bucureşti este unul dintre orasele în care locuinţele vechi s-au scumpit cu 2,2% într-o singură lună. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Piaţa imobiliară nu simte criza. Preţurile cresc, iar specialiştii spun că unele sunt supraevaluate şi cu 20%: "O negociere e esenţială"