Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Usturoiul românesc, transformat de francezi în delicatesă pentru brânzeturi

Noi mâncăm ustoroi din China, în timp ce străinii îl caută pe cel românesc. Străinii ar da bani frumoşi pe usturoiul românesc.

de Redactia Observator

la 14.05.2018 , 21:47

Noi mâncăm ustoroi din China, în timp ce străinii îl caută pe cel românesc. Străinii ar da bani frumoşi pe usturoiul românesc. Însă ţăranii îl aruncă la gunoi. Noi mâncăm din China, pentru că e la jumătate de preţ. Iar în pieţe stă, sub etichetă românească, tot usturoiul din import. În tot acest timp, francezii şi americanii caută gustul românesc. L-au transformat în delicatesă şi îl vând pe bani frumoşi.

În genunchi, lângă sacii cu recolta de anul trecut, doamna Ştefania Costinescu face inventarul pierderilor. 

ŞTEFANIA COSTINESCU, agricultor

Vezi și

Ăsta la gârlă, la groapă. Asta este.

În comuna Râmnicelu, din judeţul Buzău, ţăranii trăiesc din ce cultivă. Pe câmp, se seamănă o nouă recoltă. O mică parte va ajunge în pieţe sau în magazine. 

Puţini ajung la Râmnicelu, să cumpere ustoroi cu sacii. Iar în pieţele din Bucureşti, rareori ştii daca marfa e aşa cum scrie pe etichetă. Acest comerciant are pe tarabă usturoi românesc - dacă nu întrebi. Dacă întrebi, recunoaşte...

GAVRIL ENE, vânzător:

Ăsta nu e românesc, e Spania 100%, ne obligă piaţa să scriem de unde provine marfa, cum şi cel fel. 

E atât de sincer, încât ne arată şi cutia în care a fost transportată marfa din Spania. Spune că, la câteva zile, aduce câte o ladă de usturoi de la străini. 

GAVRIL ENE, vânzător:

Ăsta vă spun sigur, ştiţi de unde e? Bulgaria! N-am ce să-l conving că toată lumea îl cunoaşte pe ăsta că nu e românesc. 

Puţini agricultorii mai plantează usturoi autohton. O pierdere, ar spune străinii. Care vin special la noi în ţară ca să ne caute marfa. Cristian Lungu are o fermă lângă Bucureşti. Recent, a fost vizitat de o delegaţie din Franţa.

CRISTIAN LUNGU, fermier:

Îi interesa inflorescenţa, care apare numai la usturoiul românesc de toamnă şi, într-un anumit stadiu de dezvoltare, o tăia şi o toca. Pe tocătură punea un ulei de turnesol cum zic francezii la uleiul de floarea soarelui

În Franţa, uleiul aromat se mănâncă alături de brânzeturi. În Statele Unite, se foloseşte, mai mult, pentru salate şi burgeri. Peste hotare, usturoiul românesc e atât de bun, încât devine delicatesă. Un borcan de 250 de mililitri costă 25 de dolari. Adică aproape 100 de lei. 

În hipermarketuri, un kilogram de usturoi din România costă 14 lei. Dublu faţă de cel provenit din China. În 2016, am importat peste 5.300 de tone de usturoi. Din Olanda, Ungaria, Cehia şi China. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?
Observator » Ştiri economice » Usturoiul românesc, transformat de francezi în delicatesă pentru brânzeturi