Antena Meniu Search
x

Pandemia golește clădirile de birouri. Piața chiriilor a scăzut cu 50 la sută

Cu 50 la sută a scăzut piaţa chiriilor de birouri în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut. Experţii spun că şi piaţa construcţiilor de birouri este afectată.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 09.08.2020, 23:44

Vezi și
  • Pentru 2021 - 2022, estimările erau optimiste.
  • Piața subînchirierilor înregistrează o creștere.

Doar câţiva angajaţi mai vin la muncă în birourile închiriate de firme. Iar dacă pe șantierele Bucureștiului continuă să se lucreze pentru a livra noi clădiri, proprietarii celor deja existente se luptă să scadă costurile.

Andrei Ianculescu, șef departament real estate: Pandemia a adus o incertitudine în piața. Aceasta incertitudine a creat oprirea anumitor proiecte sau chiriasi care nu mai sunt dispusi sa plece dintr-un spațiu în alt spațiu mai nou, mai modern.

Estimările privind construcţia de noi spaţii de birouri s-au dovedit a fi prea optimiste. Pentru 2021-2022 erau așteptați încă 500.000 de metri pătraţi. 

Cosmin Smighelschi, consultant real estate: Cu siguranță, acei 500 de mii nu vor fi construiti ca cererea a fost amanata., estimam să fie la jumatate.

 Dacă piața chiriilor a scăzut, cea secundara, a subinchirierilor a crescut. 

Cosmin Smighelschi, consultant real estate: Sunt companii care au inchiriat mai mult spațiu decât aveau nevoie pentru o viitoare expansiune și în acest moment renunța la acele spaţii sau prefera sa le inchirieze unor companii mai mici.

Iar cerere există. 

Delia Mărgărit, reprezentant agenție de marketing: Am decis sa schimbam locația, trecând de la un birou fix, la aceasta varianta de share space. Este mult mai rentabil.

Sunt însă şi multe companii care au găsit soluţia în a renegocia la sânge chiria.

Cosmin Smighelschi, consultant real estate: Rezultatul principal din piața a fost să se obțină o gratuitate pe perioada pandemiei, a starii de urgența în mod special şi, la schimb, prelungirea contractului pentru proprietari.

Cum va arăta piaţa de birouri după pandemie? Greu de spus, însă experţii recunosc că se vor schimba criteriile pentru închirierea sau construirea spaţiilor de birouri. 

Andrei Ianculescu, șef departament real estate: Dacă, pana acum, probabil ca majoritatea se uitau la chirie, service charge, acum clar tendinta va fi să fie mai mare atenție asupra elementelor tehnice. Creșterea numărului de metri pătrați per angajat, lumina naturala, atenție la ventilație naturala și fără recirculare.

Cele mai multe spaţii de birouri sunt concentrate zona de nord a Bucureştiului şi în cea de centru vest. Înainte de pandemie erau ocupate în jur 3 milioane de spatii de birouri clasa A. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Pandemia golește clădirile de birouri. Piața chiriilor a scăzut cu 50 la sută