Pepenii de Tinca ameninţă supremaţia lubeniţelor de Dăbuleni din pieţele româneşti
Sunt foarte dulci, zemoşi, au coaja subţire şi sâmburi puţini. Vorbim despre pepenii de Tinca, cei care ameninţă, mai nou, supremaţia lubeniţelor de Dăbuleni, pe pieţele din România. Cei care au gustat soiul spun că vor cumpăra şi a doua oară tot de acolo.
Sunt foarte dulci, zemoşi, au coaja subţire şi sâmburi puţini. Vorbim despre pepenii de Tinca, cei care ameninţă, mai nou, supremaţia lubeniţelor de Dăbuleni, pe pieţele din România. Cei care au gustat soiul spun că vor cumpăra şi a doua oară tot de acolo. Asta în timp ce producţia de Dăbuleni rămâne să se usuce pe câmp.
Feri a devenit expert in pepeni, că doar îi cultivă de 15 ani. După atâta amar de vreme, a ajuns să ştie când poate să-i culeagă doar după sunet.
Sunt practic aceiaşi pepeni ca cei cultivaţi la Dăbuleni. Dar pământul şi soarele mai blând din Câmpia Crișurilor îi transformă. Fructele au un miez mai dulce şi o coajă mai subţire la Tinca.
Ferenc Kondor - agricultor:
Soiurile poate sunt asemănătoare, ca şi ale noastre, aceiaşi hibrizi se cultivă. Condiţiile noastre eu zic că sunt mai bune, că obţinem nu numai pepeni frumoşi, mari, dar şi gustativ foarte buni.
Şi îngrăşămintele sunt importante. Agricultorii de aici le preferă oricând pe cele organice..
Ferenc Kondor - agricultor:
În primul rând gunoi de grajd, gunoi de pasăre. Şi cu îngrăşaminte chimice mai mult foliar ajutăm, dacă e nevoie.
Pepenele de Dăbuleni pleacă de la producător, din câmp, cu 30 de bani kilogramul. La piaţă se vinde cu 2 lei.
La Tinca, plantaţia de pepeni se întinde pe trei hectare. Dar oamenii nu trec munţii cu pepenii drept care... n-au nevoie de intermediari. Merg singuri cu pepenii în piaţă şi îi dau cu un leu cincizeci - doi lei pe kilogram. Dar cei care îi gustă o dată, îi vor gusta şi data viitoare...
Cert este că mănuşa a fost aruncată. Iar în pieţele din Bihor, pepenii de Tinca i-au bătut deja pe cei de Dăbuleni.
Vânzarile merg mai bine, în comparaţie cu perioada în care am avut lubeniţă din Oltenia sau din străinătate, spune o vânzătoare.
Afacerea cu pepenii e profitabilă la Tinca. Într-un an bun, precum acesta, producţia poate ajunge până la 100 de tone pe hectar. Iar asta înseamnă un profit de 20.000 de euro. La Dăbuleni, oameni se plâng că vor rămâne cu recolta pe câmp.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰