Antena Meniu Search
x

Poziția în care dormim poate afecta calitatea somnului?

Cu toții știm că un somn bun este important pentru un mod de viață sănătos, iar o noapte petrecută întorcându-ne pe o parte sau alta, poate avea consecințe de-a lungul întregii zile. Totuși, deseori nu luăm în considerare un factor important când vine vorba de calitatea somnului, un factor ce vine natural și pe care nu îl putem mereu controla: pozția în care dormim.

Cu toții știm că un somn bun este important pentru un mod de viață sănătos, iar o noapte petrecută întorcându-ne pe o parte sau alta, poate avea consecințe de-a lungul întregii zile. Totuși, deseori nu luăm în considerare un factor important când vine vorba de calitatea somnului, un factor ce vine natural și pe care nu îl putem mereu controla: pozția în care dormim.

Poziția în care dormim a fost deja legată de unele probleme de sănătate, incluzând printre acestea sforăitul, refluxul acid, dureri de spate și chiar riduri. Evident, cu toții ne îndreptăm către pozițiile care ne fac să ne simțim cel mai bine când dormim. Conform unui studiu, cele mai multe persoane dorm pe o parte.

Deși este dificil să ne dăm seama cum dormim în fiecare noapte, dând atenție poziției înainte să adormim și când ne trezim, ne vom da seama în ce poziție dormim și ce probleme de sănătate poate cauza acea poziție. În funcție de poziția în care dormim, este recomandabil și un anumit tip de saltea care să contracareze potențialele probleme de sănătate ce își pot face apariția. Mai jos puteți citi ce probleme de sănătate puteți avea în funcție de poziția în care dormiți.

Dormitul pe spate

Conform studiilor realizate până acum, dormitul pe spate face alinierea mai ușoară a capului, gâtului și a coloanei într-o pozție neutră. În fapt, dormitul pe spate cu mâinile lângă corpul este considerată cea mai bună poziție pentru sănătatea coloanei și a gâtului, atâta vreme cât nu folosim prea multe perne.

Poziția “stea de mare”, adică dormitul pe spate, cu brațele și picioarele depărtate de corp, este la fel de bună, această poziție fiind legaă de prevenirea apariției ridurilor și a altor probleme cu pielea. Totuși, cei ce dorm pe spate sunt mai predispuși la sforăit și la apnee în somn (oprirea din respirat în mod repetat pe perioada somnului).

Partea bună la această poziție e faptul că se înțelege bine cu orice tip de saltea, fie ea saltea cu arcuri, saltea din spumă (poliuretanică sau memory) sau saltea din latex. Important e ca salteaua aleasă să ofere o susținere cât mai bună, adică să fie o saltea mai fermă.

Dormitul pe burtă

Dormitul pe burtă este considerată a fi una din cele mai dăunătoare poziții în care putem dormi, această poziție neoferind o curbură naturală a coloanei vertebrale. Deși această poziție ar putea fi benefică pentru cei care sforăie, această poziție poate duce la migrene cronice deoarece capul stă pe o parte pentru o perioadă mai îndelungată.

Pentru această poziție este recomandabilă utilizarea unei saltele cu arcuri sau a unei saltele din latex, fiind necesară o suprafață mai fermă pentru a păstra o poziție cât mai bună pentru coloană.

Dormitul pe o parte

Dormitul pe o parte, cu brațele în jos, poate reduce durerile de gât și spate, ușurând în același timp și apneea în somn. Dormitul pe o parte cu brațele îndreptate către partea superioară, poate bloca circulația normală a sângelui și pune presiune pe nervi, ceea ce poate duce la dureri ale brațelor și umerilor.

Deși dormitul pe o parte este destul de comun, partea pe care dormi ar putea face diferența.  Cercetările indică faptul că dacă dormitul pe partea dreaptă poate duce la accentuarea durerilor de inimă, în timp ce dormitul pe partea stângă poate pune presiune pe organele interne cum ar fi stomacul, plămânii și ficatul.

Pentru această poziție este recomandată o saltea din spumă, aceasta oferind mai multe puncte de presiune dar oferă și o disipare a presiunii.

Dormitul în poziția fetusului

Dormitul în poziția fetusului, cu genunchii apropiați de piept și bărbia îndreptată către corp, poate părea o poziție foarte confortabilă, dar deseori rezultatul constă în dureri cronice de spate și de gât. Această poziție restricționează respirația și ar trebui evitată. În mod ideal, gâtul și umerii ar trebui să fie aliniați în timpul somnului. Ca și în cazul dormitului obișnuit pe o parte, este de preferat ca pentru această poziție de somn să aveți la dispoziție o saltea din spumă.

O saltea bine aleasă duce la un somn mai odihnitor, rezultatul final fiind o sănătate mai bună. De aceea este important să acordăm o atenție deosebită când alegem salteaua și să nu ne îndreptăm către cele mai ieftine modele, ci către saltelele care oferă cel mai bun rapot preț-calitate, achiziția unei saltele putând fi considerată o investițieîn sănătatea dumneavoastră. Trendul din ultimii ani este acela de a alege salteaua dintr-un magazin online de specialitate. Astfel de magazine ofera clientilor absolut toate informatiile de care acestia au nevoie in luarea deciziei de cumparare, asistenta de specialitate si uneori chiar servicii de logistica precum transport gratuit sau preluarea saltelei vechi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Poziția în care dormim poate afecta calitatea somnului?