Scumpiri record. Preţurile de la alimente şi până la carburanţi au atins cel mai mare nivel al ultimilor ani
Avem o primăvară a scumpirilor-record pentru ultimii ani! Inflaţia a ajuns, luna trecută, la 5,2 la sută. Totul s-a scumpit: de la alimente, gaze, curent electric, până la carburanţi.
Avem o primăvară a scumpirilor-record pentru ultimii ani! Inflaţia a ajuns, luna trecută, la 5,2 la sută. Totul s-a scumpit: de la alimente, gaze, curent electric, până la carburanţi. Chiar dacă salariile sunt mai mari faţă de începutul de an, puţini români spun că simt prosperitatea şi în portofel.
Luna aprilie a fost cea mai scumpă din ultimii 5 ani pentru români. Şi s-a văzut în fiecare coş de cumpărături.
La raioanele cu fructe s-au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna aprilie. Cele proaspete au preţuri chiar şi cu 14 la sută mai mari faţă de sfârşitul anului 2017. La fel de mari sunt majorările şi în cazul legumelor şi conservelor din legume. Preţurile au crescut cu aproape zece la sută. Dintre acestea, cartofii sunt cu peste şase la sută mai scumpi, iar fasolea cu aproape trei la sută. Nu doar mâncarea ne costă mai mult. Gazele s-au scumpit cu zece la sută, carburanţii cu aproape patru procente, iar energia electrică cu peste doi la sută. Datele de la Statistică ne aduc şi veşti bune. Ouăle
Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară:
Toate scumpirile sigur vin de la creşterea preţului la energia electrică, energie termică, gaze, combustibil, depreciere curs leu-euro şi, evident, şi de pe partea de inflaţie.
Sunt mai multe explicaţii pentru explozia preţurilor, spun economiştii. În doar o lună, un plin de carburant s-a scumpit cu aproape zece lei, ceea ce înseamnă costuri mai mari pentru transportul mărfurilor.
RADU SOVIANI, economist:
Datele venite astăzi nu sunt îngrijorătoare, sunt foarte îngrijorătoare. Avem, în primul rând, masa mare de bani aruncată în piaţă ca şi cheltuieli salariale. Masa mare de bani aleargă pentru o cantitate limitată de bunuri şi servicii şi atunci se scumpesc aceste bunuri şi servicii.
Pe de altă parte, potrivit datelor INS, românii au dus-o mai bine în ultima perioadă. De exemplu, în martie, salariul mediu a crescut cu 200 de lei faţă de februarie. Puţini simt banii în plus, explică analiştii.
RADU SOVIANI, economist:
Pe medie simt această creştere. În fapt o simt cei cu venituri mari, iar cei cu venituri mici- creşterea lor de venituri este anulată de inflaţia de peste cinci la sută în ultimele douăsprezece luni.
Un val şi mai puternic de scumpiri ne aşteaptă în toamnă, avertizează oficialii Băncii Naţionale a României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰