Trei din zece români spun că au economisit în izolare
Paza bună trece primejdia rea! Trei din zece români spun că au economisit în izolare. Unii fără să îşi dea seama, pentru că efectiv nu au avut unde şi pe ce să îşi de bani. Alţii de frică, pentru că au deja experienţa crizei anterioare.
- Tot mai mulți români au economisit în ultimele luni
- Nesiguranța în viitor a umblut unele depozite bancare
Românii par să fi învăţat lecţia economisirii. Banii pe care nu i-au mai cheltuit în perioada de izolare i-au pus în bănci.
Diana mărturisește că a economisit cam jumătate de salariu. Pe acest principiu merge şi Adrian. Cam cinci la sută din salariu merge în contul de economii. Obiceiul l-a deprins în ţările nordice, unde a locuit mai multă vreme.
Datele Băncii Centrale arată că martie, aprilie şi mai în depozitele în lei s-au strâns în jur de 5,5 miliarde de lei, iar în cele în valută echivalentul a 6,2 miliarde de lei.
Valentin Tătaru, economist: Sunt cel puțin doi factori – sunt românii care au revenit în țară şi, evident, au revenit și cu ceva bani, o parte i-au ținut în continuare în valută, iar o parte i-au schimbat in lei. Al doilea factor – a fost și o oarecare panică, un început de panică.
Mugur Podaru, reprezentantul unei bănci: Depozitele în medie au crescut la valoarea de trei mii de lei și sunt cu 12 la sută mai mare față de perioadele anterioare.
Sunt câteva aspecte de care trebuie să ţinem cont în momentul în care ne deschidem un cont de economii.
Irina Chiţu, analist financiar: E important să ne uităm la dobanzi, dar si la comisioane. Daca dobanzile sunt mici si comisioanele sunt mari ajungi să retragi mai putini bani decat ai depus. Şi nu asta e ideea
În România sunt peste 15 milioane de titulari de depozite. Atenţie însă: statistica nu reflectă numărul total al clienţilor, căci unii s-ar putea să aibă mai multe conturi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰