Antena Meniu Search
x

Video România e în criză de cărămidă, după scumpirea gazelor naturale. Constructorii se tem pentru proiectele din PNRR

Ţara este în criză de cărămidă, iar dezvoltatorii abia mai găsesc materiale pentru a-şi continua lucrările. Materialele de construcţii din import nu sunt o soluție, pentru că sunt mult mai scumpe. Oricum totul e plătit în final de cei care îşi cumpără sau îşi construiesc în această perioadă case. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 27.01.2022, 19:47

Vezi și

Producţia de cărămidă din România nu acoperă acum nici măcar jumătate din cererea de pe piaţă. Ca să termine lucrările dezvoltatorii sunt obligaţi să cumpere cărămidă de import, din Bulgaria şi Grecia. Dar şi acolo materialele se găsesc greu, multe fabrici au închis sau şi au suspendat activitatea. Motivul e acelaşi peste tot: scumpirea gazelor, care a dus la efecte în lanţ. 

Sabine Joian, director achiziţii: Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile au crescut cu 30-40%. Dacă anul trecut cumpăram o cărămidă cu 4,5 lei + TVA, anul acesta o vom achiziţiona cu 5-6 lei plus TVA. 

Preţul final al cărămidei îl vor deconta tot cumpărătorii caselor

Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar: Cu siguranţă se va traduce în ceva întârzieri la livrarea apartamentelor, dar sperăm noi ca până la jumătatea anului să se regleze situaţia pentru a putea recupera timpul pierdut din cauza cărămizii. 

Pe acelaşi subiect

În lipsa cărămizii, multi dezvoltatorii caută înlocuitori.

Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar: Foarte mulţi s-au orientat către un produs tip Ytong, adică BCA. E un produs certificat verde şi e cel mai bun înlocuitor pentru clasica cărămidă. 

Constructorii se tem că multe din proiectele obţinute prin Planul Național de Redresare și Reziliență nu vor putea fi duse la capăt pentru că toate materialele de construcţii s au scumpit în ultimul an. 

Adriana Ieftime, director general FPSC: Urmează să încercăm o discuţie cu guvernul pentru că este un pericol foarte mare. Pot fi întrerupte investiţii importante, avem în faţă un PNRR de la care toată lumea are aşteptări foarte mari. Dacă se va porni cu preţuri mult mai mari decât erau anticipate până în acest moment sau dacă Guvernul stabileşte că nu mai atacă acelaşi număr de investiţii, ceea ce va fi foarte grav. 

În ultimul an şi preţurile fierului şi betonului s-au dublat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » România e în criză de cărămidă, după scumpirea gazelor naturale. Constructorii se tem pentru proiectele din PNRR