Antena Meniu Search
x

Video Facturile uriașe sting lumina în instituțiile statului. Cât are de plătit Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire din lume

Facturile ameninţă să lase în beznă şi în frig instituţiile statului. Teatrul Naţional Bucureşti trebuie să plătească aproape un milion de lei pentru gaze într-o singură lună. Şi parlamentarii au de dat peste o sută de mii de euro numai la curent. În pericol sunt însă şcoli, muzee, biserici, centre de vaccinare, toate s-ar putea închide pentru că nu au de unde scoate banii pentru utilităţi.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 27.01.2022, 19:23

Poza preview Shutterstock Vezi și

După ce a fost închis de pandemie, Teatrul Naţional Bucureşti riscă să tragă din nou cortina. De data asta din cauza facturilor.

Lucia Cujbă, reporter Observator: ”Un milion de lei. E factura uriașă la gaz primită de Teatrul Național București, pentru o singură lună. Suma este de 7 ori mai mare decât în decembrie 2020”.

Și castelul lui Dracula a primit facturi de groază.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Factura de gaz a Castelului Bran a crescut de aproape trei ori în decembrie 2021 faţă de luna similară a anului precedent. De la 9.900 de lei la aproape 28.000 de lei”.

Pe acelaşi subiect

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: ”O creştere undeva de 4 milioane şi jumătate de lei agregat la toate instituţiile de cultură din subordinea Ministerului Culturii. Imposibil de susţinut din bugete sau posibil de susţinut cu riscul de a nu face nimic cultural şi doar a plăti facturi la energie”.

Bărbat: ”Poate i-au păcălit pe ei cum ne-au păcălit şi pe noi, că şi nouă ne-au venit nişte facturi destul de mari”.

Parlamentul are de plătit peste o sută de mii de euro doar pe factura la energie electrică

Şi instituţiile-cheie ale statului se confruntă cu facturi demne de Cartea Recordurilor. Parlamentul a plătit numai pentru ultima lună de toamnă aproape un milion de lei la gaze.

Lucia Cujbă, reporter Observator: ”Pentru luna decembrie, Palatul Cotroceni trebuie sa plătească facturi de 50 de mii de euro. Costurile sunt duble faţă de anul trecut. Însă nicio factură de la Cotroceni nu se compară cu cele primite de Casa Poporului. Parlamentul trebuie să plătească 116 mii de euro factura la lumina pentru ianuarie. Clădirea-mamut consumă curent cât pentru un cartier întreg”.

Bărbat: ”E o consecinţă a modului în care dumnealor legiferează”.

Haz de necaz a făcut şi părintele Francisc Doboş. "Biserică micuță, dar factură mare. Promit că o să vă încălzesc mai degrabă cu predici călduroase", a scris preotul pe Facebook.

Instituțiile de Cultură, adăugate pe lista cu compensări la energie și gaze

Schema de compensare din noiembrie nu prevedea niciun ajutor pentru instituţiile de cultură. Guvernul însă a modificat-o zilele trecute. Aşa că toate facturile pentru lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie vor fi refăcute de furnizori.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: ”Am modificat această ordonanţă 118 astfel încât compensarea să se aplice şi la instituţiile de cultură. Elaborăm o circulară către toţi colegii noştri din teritoriu care vor fi instructaţi să solicite refacerea facturii conform schemelor de compensare sau plafonare”.

Cei afectați de facturile uriașe la energie pot solicita o plată eșalonată

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: ”Aceste instituții care primesc aceste facturi foarte mari pot să contacteze furnizorul şi să facă o plată eşalonată. Să atenueze cumva impactul”.

Din februarie, când intră în vigoare noua schemă de ajutor, CARTON preţul gazelor pentru firme şi instituţii se va plafona la 0,37 lei pe /kWh pentru gaze şi 1 leu pentru electricitate. Pentru noi, toţi ceilalţi, preţul gazelor a fost plafonat la 31 de bani, iar curentul electric la 80 de bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Facturile uriașe sting lumina în instituțiile statului. Cât are de plătit Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire din lume